Lappeenrannan Maaherrankadulle suunniteltu kuusikerroksinen sai täystyrmäyksen: ”Absurdi, pöyristyttävä, järkyttävä”. Kaavoittaja ryhtyi jo laatimaan kevyempää vaihtoehtoa.

”Vähän tolkkua toivoisin”. Niin lähiasukkaat kuin viranomaisetkin vaativat muutoksia Maaherrankadun omakotitalon tilalle suunniteltuun kerrostaloon.

Minna Mänttäri

Rakennusoikeus Maaherrankatu 15:ssä kasvaisi 1 750 neliöön. Kuusikerroksisen rakennuksen pysäköintipaikoista yhdeksän olisi maan päällä ja 14 maan alla. Luiska tulisi Urheilukadulle.
Rakennusoikeus Maaherrankatu 15:ssä kasvaisi 1 750 neliöön. Kuusikerroksisen rakennuksen pysäköintipaikoista yhdeksän olisi maan päällä ja 14 maan alla. Luiska tulisi Urheilukadulle.

Absurdi, pöyristyttävä, käsittämätön, järkyttävä. Lappeenrannan Maaherrankatu 15:n lähiasukkaiden adjektiivien mitta-asteikko tuntuu loppuvan kesken, kun he antavat palautetta kaavaluonnoksesta.

Luonnoksen mukaan Kimpisen kentälle vievän Urheilukadun ja kaupungin kerman asuinkaduksi mielletyn, pientalovaltaisen Maaherrankadun kulmaan tulisi kuusikerroksinen asuin-liiketalo.

Vaihtoehtoisessa luonnoksessa tutkitaan ratkaisua, jossa rakennusmassaa on pienennetty tai jäsennelty pienempiin osiin. — Maarit Pimiä

Nyt tontilla odottaa purkamista huonoon kuntoon päästetty vanha omakotitalo.

Harvoin kaavaluonnos on saanut näin tyrmäävän vastaanoton. Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä kertoo, että palaute otetaan huomioon.

— Parhaillaan tutkitaan uudestaan tontin erilaisia massoittelu- ja rakentamisvaihtoehtoja. Vaihtoehtoisessa luonnoksessa tutkitaan ratkaisua, jossa rakennusmassaa on pienennetty tai jäsennelty pienempiin osiin, selvittää Pimiä.

Kevyempää vaihtoehtoa laaditaan jo

Luonnoksesta jätettiin 13 mielipidettä. Pääviesti oli, että kaavailtu rakentaminen poikkesi liikaa Maaherrankadun mittakaavasta.

Myös museo kehottaa lausunnossaan tarkastelemaan uudelleen uudisrakentamisen mittakaavaa suhteessa maakunnallisesti arvokkaaseen pientaloalueeseen.

Ely-keskus toteaa, että ratkaisu kulmatontilla on pyrittävä sovittamaan myös Maaherrankadun varren kaupunkikuvaan ja mittakaavaan.

Kaupunkikehityslautakunta sai epävirallisen tilannekatsauksen palautteesta kaavasuunnitelman nähtävilläolon jälkeen. Asia tulee lautakunnan pähkäiltäväksi niin sanottuna kalvoasiana eli virallisen esityslistan ulkopuolisena asiana uudelleen, kun kaavasta on tehty vaihtoehtoinen luonnos.

Pimiän mukaan lautakunta voi tuolloin tuoda esiin näkemyksensä siitä, mitä vaihtoehtoa tutkitaan pitemmälle.

— Ja se vaihtoehto tuodaan myöhemmin lautakunnan käsittelyyn asemakaavaehdotuksena. Kaavaehdotuksesta järjestetään myös asukastilaisuus.

Kai Skyttä

Noin tuhannen neliön tontti on Maaherrankadun ja Urheilukadun kulmassa.

Perusteltu keskustan läheisellä täydennysrakentamisella ja tiivistämisellä

Voimassa olevan kaavan mukaan omakotitalon paikalle voi rakentaa 460 neliön rivitalon. Tontti on pienehkö eli noin tuhannen neliön kokoinen.

Kaavaluonnoksessa rakennusoikeus kasvaisi 1 750 neliöön. Kuusikerroksisen rakennuksen alakertaan voisi tulla enintään 50 neliötä liike- tai toimistotilaa.

Pysäköintipaikoista yhdeksän olisi maan päällä ja 14 maan alla. Parkkihallin ajettaisiin Urheilukadulta lähtevää luiskaa pitkin.

Kaavoittaja on perustellut suurta rakennusta ydinkeskustan täydennysrakentamisena keskustatoimintojen alueella.

Päättäjiäkin herännyt vastustamaan

Myös jotkut päättäjät ovat älähtäneet. Entinen valtuuston puheenjohtaja, valtuutettu Heikki Järvenpää (kok.) vastusti yleisönosastokirjoituksessa kerrostaloa ja esitti paikalle pientaloa.

Kaupunkikehityslautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) kertoo saaneensa kaavasta lähiasukkailta sähköpostia. Kuuntelevatko päättäjät Maaherrankadun silmäätekeviä herkemmällä korvalla kuin muita lähiympäristöstään huolestuneita?

Tuolloin naapureille tulisi myös kovat perusteet hakea omalle tontille rakennusoikeuden kasvattamista. — Joonas Grönlund

— Itse en ainakaan jaa ihmisiä tuolla perustella, kun saan sähköpostia, vakuuttaa Grönlund.

Grönlund pitää muutosta nykyiseen rakentamiseen aika isona.

— Odotan mielenkiinnolla, onko seuraavassa versiossa saatu kaavaa pehmennettyä ja porrastettua omakotitalojen suuntaan.

Grönlund toteaa, että näin lähellä keskustaa on varmasti tiivistämisen tarvetta ja muistuttaa, mitä naapuriin tuleva merkittävä rakennusoikeuden lisäys voi merkitä.

— Tuolloin naapureille tulisi myös kovat perusteet hakea omalle tontille rakennusoikeuden kasvattamista. Omaisuuden arvo kasvaisi aika paljon.

Fakta: ”Absurdi ehdotus rakentaa kerrostalo omakotialueelle”

Maaherrankatu 15 kaavaluonnoksesta jätettiin 13 mielipidettä, joista tähän on koottu poimintoja.

Kovin kummalliselta tuntuu, että Lappeenrannan kaupunki on edes ryhtynyt käyttämään aikaa ja rahaa yhden henkilön absurdiin ehdotukseen rakentaa kerrostaloa omakotialueelle.

Kaupunki on taipumassa jälleen tontinomistajien hyväksi huomaamaan käytäntöön, jossa jättämällä rakennus korjauskelvottomaksi saadaan lisärakennusalaa perusteettomasti.

Virka- ja luottamushenkilöillä tulisi olla rohkeutta säilyttää kaupunkimme alueet sen historiaa ja miljöötä kunnioittaen.

Millä perusteella kaupunki tulevaisuudessa evää omakotitalon omistajan pyynnön rakentaa kerrostalo keskelle omakotitaloaluetta?

Jatkossa uuden kerrostalon rakentaminen tuolle paikalle antaa perusteet myös muiden uusien kerrostalojen rakentamiseen Kimpiseen ja Maaherrankadulle.

Asuntomme arvo laskee neljänneksellä. Kuusikerroksinen tornitalo viiden metrin päähän aidasta on järkyttävä uutinen.

Elämässä on myös muita arvoja kuin voiton maksimointi.

Kysymys on suuresta mittakaavavirheestä.

Vähän tolkkua toivoisin.

Lähde: Asemakaavaluonnoksesta jätetyt mielipiteet