Lappeenrannan Toivokodissa asuva Sirkka Värtö viiletti polkupyöräriksalla alas Lerkanmäkeä — katso videolta, kuinka kampaus meni sekaisin, mutta hauskuudesta ei tingitty yhtään

SPR:n piristäjäpalvelun riksat tuovat liikunnan iloa vanhuksille ja vammaisille. Tarvitsijoille on varattu täksi kesäksi 1 120 puolen tunnin ilmaiskyytiä.

Minna Mänttäri

Sirkka Värtö lähtee hilpein mielin kohti Lappeenrannan satamaa Arto Tulkin ohjaaman riksan kyydissä.
Sirkka Värtö lähtee hilpein mielin kohti Lappeenrannan satamaa Arto Tulkin ohjaaman riksan kyydissä.

Aina tuntuu hyvältä, kun pääsee ulos neljän seinän sisäpuolelta. — Kaarina Harviola

Lappeenrantalainen Sirkka Värtö ei jää ihmettelemään erikoista kulkuvälinettä. Hän kiipeää epäröimättä Toivokodin pihamaalla odottavaan riksaan.

— Sirkka, mihin haluat mennä, Kyösti Heikkonen kysyy.

Vaihtoehtoja on monia. Puolen tunnin aikana ehtii torille, linnoitukseen tai vaikka puistoon kesän tuoksuja nuuhkimaan.

— Mennään Saimaata katsomaan, Värtö päättää.

Minna Mänttäri

Arto Tulkki valmistelee Sirkka Värtöä riksa-ajelulle.

Liikkumisen iloa ikäihmisille

Katseita kääntävät sähköriksapyörät ovat Suomen Punaisen Ristin Lappeenrannan osaston piristäjäpalvelun uusin aluevaltaus. Riksa tarjoaa liikkumisen iloa niille ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille, jotka eivät enää pääse pyöräilemään omin voimin.

Riksan kuljetukseen on koulutettu tähän mennessä 17 vapaaehtoista. Lappeenrannan kaupunki on ostanut piristäjäpalvelulta 1 120 puolen tunnin ilmaismatkaa, joten riksakyytejä on tarjolla pitkälle syksyyn.

Kyydit lähtevät lappeenrantalaisten palvelutalojen pihoista tai asiakkaan kotoa. Kyytipalvelu toimii toistaiseksi vain Lappeenrannan ydinkeskustan alueella.

— Ensi kesään mennessä toiminta toivottavasti laajenee. Tavoitteena on saada kymmenen riksaa keskustaan, kaksi Skinnarilaan ja kaksi Joutsenoon. Sponsoreita vielä etsitään, Heikkonen kertoo.

Tähänastiset kokemukset riksoista ovat olleet kauttaaltaan myönteisiä. Autoilijat ovat ottaneet erilaisen kulkuneuvon hyvin huomioon, ja pelkkä riksan lähestyminen nostattaa hymyn ulkopuolistenkin huulille.

Sirkka Värtö tahtoisi jo viilettää alas Lerkanmäkeä. Piristäjäpalvelun vapaaehtoisiin kuuluva Arto Tulkki polkaisee pyörän liikkeelle kohti Valtakatua ja Marian aukiota.

Minna Mänttäri

Sirkka Värtö kertoo ensi kommentit riksa-ajelusta Arto Tulkille.

Vauhti sekoitti kiharat

Kymmenisen minuuttia myöhemmin Sirkka Värtö napsauttaa turvavöiden soljet auki satamatorin laidalla. Arto Tulkki nostaa pyöräilykypärän hänen hiuksiltaan.

— Meinas mennä kiharat sekaisin!

Riksalla matkustaminen tuntui Värröstä aivan mahdottoman mukavalta. Mukulakivet tosin tärisyttivät sen verran paljon, että matkustaja sai kaupantekiäisiksi takapuolihieronnan.

— Voisin lähteä riksan kyytiin uudelleen, jos vain saisin saman kuskin, Värtö toteaa pilke silmäkulmassaan.

Kyösti Heikkosen kuljettamalla riksalla matkustanut Kaarina Harviola on samaa mieltä. Hänestä tuntui ihanalta päästä pitkän tauon jälkeen katsomaan muuttunutta kaupunkikuvaa.

— Aina tuntuu hyvältä, kun pääsee ulos neljän seinän sisäpuolelta.

 

Minna Mänttäri

Sirkka Värtön ja Arto Tulkin päämäärää häämöttää. Taustalla toista riksaa kuljettava Kyösti Heikkonen.

Lappeenrannan sähköriksapyörät

SPR:n Lappeenrannan piristäjäpalvelun toimintaa.

Yhteistyökumppaneina Lappeenrannan kaupunki, Lappeenrannan Energia ja Asuntopalvelut.

Kyyti tilattavissa SPR:n piristäjäpalvelun yhdyshenkilöltä, puh. 044 366 4145.

Riksaan mahtuu kerrallaan kaksi kyyditettävää.