Seuravetoiset hankkeet yleistyneet liikuntarakentamisessa — ”Kunnille haasteita tuottaa erityisesti yleinen vaatimustason nousu”

Tenho Tiilikainen

Ukonniemen stadion on viimeisin Imaran isoista liikuntarakentamishankkeista, kuva kesältä 2015.
Ukonniemen stadion on viimeisin Imaran isoista liikuntarakentamishankkeista, kuva kesältä 2015.

Liikuntapalvelujen käyttäjien vaatimustason nousu ja moninaiset tarpeet asettavat tulevaisuudessa suurimmat haasteet kunnille liikuntapaikkojen rakentamisessa.

Olympiakomitea on selvittänyt laajasti urheilun olosuhdetilannetta yhdessä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kanssa.

— Perinteinen liikuntalakiin pohjaava työnjako kunnista olosuhteiden luojana ja seuroista toiminnan toteuttajina ei ole koskaan ollut totta, mutta nyt tilanne on muuttunut entistä kirjavammaksi. Yhä useammassa lajissa olosuhdetarpeita on lähdetty ratkomaan seuravetoisesti tai erilaisin kumppanuushankkein, kuvailee tilannetta erityisasiantuntija Jan Norra Olympiakomiteasta.

Yli 900 urheiluseuran vastaukset sisältäneen kyselyn perusteella vain puolet seuroista toimii pelkästään kunnallisissa tiloissa. Itse omistettuja tai hallinnoituja harjoitustiloja oli jo lähes neljäsosalla seuroista.

Kunnallisten liikuntatilojen ulkopuolella toimiminen oli yleisintä erilaisissa erityisolosuhteita vaativissa lajeissa, kuten ampumaurheilussa, moottoriurheilussa, golfissa, kamppailulajeissa ja ratsastuksessa. Myös useissa valtalajeissa, kuten jalkapallossa ja jääkiekossa, ovat seurojen omat harjoitustilat muuttuneet jo varsin tyypillisiksi.

Pääosa urheiluseuroista oli selvityksen perusteella varsin tyytyväisiä omaan olosuhdetilanteensa, heikoksi tai erittäin huonoksi tilanteensa arvioi vajaa kolmannes vastanneista seuroista.

Kyselyn perusteella kuntatalouden ongelmat eivät ole merkittävästi vaikuttaneet liikuntapaikkojen rakentamiseen ja ylläpitoon,

Kunnat näkevät liikuntaolosuhteiden luomisen edelleen tärkeäksi ja sote-uudistus tulee korostamaan merkitystä. Toiveiden tynnyri kunnille omatoimisen liikkumisen, seuratoiminnan ja huippu-urheilun kehittämistoiveiden osalta on kuitenkin kasvanut erittäin suureksi.

— Urheilun osalta kunnille haasteita tuottaa erityisesti yleinen vaatimustason nousu. Laadukas tekeminen edellyttää useimmissa lajeissa harjoitustilojen ja -vuorojen, ympärivuotisuuden sekä tasokkaiden tapahtumaolosuhteiden lisäämistä. Yhtälö on erittäin haasteellinen, Norra sanoo.

Lajiliittokyselyn perusteella noin kolmasosalla liitoista akuuteimmat olosuhdeongelmat liittyivät seurojen harjoitustilojen puutteeseen ja noin kolmasosalla huippu-urheiluun liittyviin olosuhdekysymyksiin. Olosuhdekustannuksiin liittyvät haasteet olivat keskeisin ongelma hieman alle viidesosalle liittoja.

Tenho Tiilikainen

Tenho Tiilikainen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.