Omistatko himoitun apostolinmiekan? Lappeenrannassa havitellaan nyt perinteisiä huonekasveja, ja jopa kasariklassikko kultaköynnös voi loppua kauppojen hyllyiltä
Tämä keväänä havitellaan kasari- ja ysärikasveja, joita ei tarvitse koko ajan kastella. Näyttävät lehdet ovat plussaa. Innokkaimmat kasviharrastajat etsivät mummoloiden harvinaisuuksia.
Anopinkielen pitkät lehdet osoittavat kohti kattoa lappeenrantalaisen Mirjamin Kukan hyllyllä. Monille tuttuun kasviin tiivistyy tämänhetkisiä huonekasvitrendejä.
– Nyt haetaan näyttäviä ja erikoisia lehtimuotoja. Anopinkielessä on kivat lehdet. Lisäksi sitä ei tarvitse kastella usein, Huonekasviseuran puheenjohtaja Paula Heino-Linnahalme kertoo.
Ei ole siis ihme, että anopinkieli on nousussa Lappeenrannassa ja myös muualla päin Suomea.
Anopinkielen lisäksi ihmiset hankkivat mielellään esimerkiksi mehikasveja ja kultaköynnöksiä, jotka tyytyvät varsin vähään ja joiden lehdissä riittää erilaisia värejä ja muotoja.
– Ne ovat olleet pinnalla jo aika pitkään. Varsinkin kirjavalehtisten lajikkeiden perään kysellään.
Kasari ja ysäri tekivät paluun
Tänä keväänä Lappeenrannassa kukkakaupoissa kauppansa ovat tehneet muun muassa anopinkielet, jukkapalmut, peikonlehdet ja kultaköynnökset.
Voidaan puhua varsin perinteisistä huonekasveista.
– Ne olivat kovin suosittuja 1980–90-luvuilla, ja sen jälkeen suosio hiipui. Nyt ne ovat taas trendikkäitä, kertoo Lappeenrannan Plantagenin myyjä Kia Kovanen.
Plantagenissa myydään etenkin keskikokoisia peikonlehtiä sitä mukaa kuin niitä saadaan myyntiin. Kultaköynnöstä ostettaisiin ajoittain enemmän kuin sitä on saatavilla.
Osa perinteisistä huonekasveista on myös kohtalaisen helppohoitoisia, mikä on yksi syy niiden kasvavaan suosioon.
– Myös orkideat ovat erittäin suosittuja ehkä siitä syystä, että kukkivat pitkään vähällä vaivalla. Orkidean voi pääsääntöisesti kastella kerran viikossa, Kovanen toteaa.
Helppoa hoidettavuutta
Myös Mirjamin Kukassa on huomattu, että perinteisyys ja helppohoitoisuus ovat myyntivaltteja tällä hetkellä Lappeenrannassa.
Toimitusjohtaja Ida Hiivan mukaan kysyntää riittää ainakin anopinkielelle, rahapuulle ja jukkapalmulle, jotka ovat sitkeitä sissejä.
– Suosituimpia ovat ne viherkasvit, jotka kestävät vähän huonompaakin hoitoa.
Trendikkäitä huonekasveja on tähän mennessä riittänyt asiakkaille varsin hyvin.
Kysyntäpiikkien vuoksi yksittäisistä kasveista on Hiivan mukaan ollut hetkittäin puutetta. Asiakkaat voivat etukäteen tiedustella haluamiensa kasvien perään puhelimitse tai sosiaalisen median kautta.
Jos suosikkikasvia ei löydy oman pitäjän kaupoista, niiden perään kannattaa kysellä esimerkiksi Facebookin huonekasviryhmissä.
Lomahoitoa kasveille?
Huonekasviseuran puheenjohtajan Paula Heino-Linnahalmeen mukaan helppohoitoisten kasvien suosion nousussa näkyy ainakin se, että ihmiset matkustelevat enemmän kuin aiemmat sukupolvet.
Jos kasvi on persompi vedelle, altakasteluruukut voivat toimia reissujen aikana. Mullan sekaan voi myös laittaa vettä sitovia rakeita.
– Tai sitten pyytää jotakuta käymään asunnolla kastelemassa kasvit. Joskus kasvit pitää viedä lomahoitoon niin kuin lemmikitkin, Heino-Linnahalme naurahtaa.
Nykyään huonekasveilta toivotaan myös näyttävyyttä. Upean näköiset kasvit eivät kuitenkaan ole välttämättä kaikista helppohoitoisimpia.
Esimerkiksi nukkumatit ja maijat, joissa on suurikokoiset lehdet, kaipaavat melko paljon kastelua.
– Myös begonioissa ja värinokkosissa on huikean kauniit lehdet, mutta ne ovat aika juoppoja kasveja.
Missä piilee apostolinmiekka?
Monia suosittuja huonekasveja saa ostettua kukkakaupoista. Myös alan harrastajat myyvät huonekasveja ja vaihtavat pistokkaita ahkerasti.
Sen sijaan erikoisempia huonekasveja voi joutua tilaamaan ulkomailta asti. Tutuistakin huonekasveista, kuten marketti-saintpauliasta, löytyy harvinaisempia lajikkeita.
– Erikoisempia saintpaulioita tilataan esimerkiksi Ruotsista, ja niistä saa maksaa aika paljon, Heino-Linnahalme sanoo.
Yksi vaikeasti löydettävä huonekasvi on mummoloistakin tuttu apostolinmiekka. Pitkälehtinen kasvi oli aikoinaan suosittu, mutta nyt sitä on vaikea löytää.
– On jännä, ettei sitä saa enää mistään tukusta tai kukkakaupasta. Sitä harrastelijat kuitenkin haluaisivat.
"Jokaiselle löytyy oma kasvi"
Jos viherpeukaloa alkaa syyhyttää tänä keväänä, Heino-Linnahalme suosittelee etukäteen perehtymään, millaiset huonekasvit sopivat omaan elämäntyyliin.
Vinkkejä voi kysyä vaikkapa alan harrastajilta sosiaalisessa mediassa.
– Joskus ihmiset sanovat, että he tappavat kaikki kasvit. Se ei pidä aivan paikkaansa. Pitää vain löytää oma kasvatus- ja kastelutyyli. Jokaiselle löytyy oma kasvi.
Lappeenrantalaisen Heino-Linnahalmeen kerrostaloasunnossa elää liki 300 huonekasvia. Hänkin on onnistunut tappamaan joitakin kasveja vuosien varrella.
– Vähän aikaa sitten minulta kuoli kiinanruusu. Se oli jäänyt piiloon, enkä ollut muistanut kastella sitä. Aina tulee pieniä tappioita, mutta se ei haittaa.