Päätösten lykkääminen korona-aikana laski Outotecin tilauksia, Metso Outotec sai uusia tilauksia liki miljardin euron edestä huhti–kesäkuussa

Metso Outotec odottaa markkina-aktiviteetin pysyvän nykyisellä tasolla. Koronavirustilanteen paheneminen voi muuttaa näkymiä.

Kai Skyttä

Metso Outotec julkisti huhti  -kesäkuun tuloksen keskiviikkona. Arkistokuva.
Metso Outotec julkisti huhti -kesäkuun tuloksen keskiviikkona. Arkistokuva.

Isojen projektien lykkääminen johti tilausten laskuun Outotecissä huhti–kesäkuussa. Sen sijaan Metso Mineralsin tilaukset kasvoivat, Metso Outotec kertoi keskiviikkona osavuosikatsauksessaan.

Metso Mineralsin ja Outotecin yhdistyminen tapahtui kesäkuun lopussa.

Kaivosteollisuuteen erikoistunut konepajayhtiö Metso Outotec sai tilauksia 976 miljoonan euron arvosta huhti–kesäkuussa. Siitä Outotecin osuus oli 214 miljoonaa euroa ja Metso Mineralsin 762 miljoonaa euroa.

– Uusien kaivoslaitteiden kysyntä oli hyvällä tasolla, kun taas kivenmurskauslaitteiden kysyntä oli heikompaa neljänneksen alkupuolella ja elpyi hieman kesäkuun loppua kohden. Palveluliiketoiminnassamme kysyntä oli hyvällä tasolla, toimitusjohtaja Pekka Vauramo sanoo yhtiön tulostiedotteessa.

Tilausten arvo 2,1 miljardia euroa tammi–kesäkuussa

Metso Outotecin liikevaihto oli 1,0 miljardia euroa huhti–kesäkuussa. Oikaistu käyttökate (EBITA) oli 143 miljoonaa euroa. Tammi–kesäkuussa Metso Outotecin tilausten arvo oli 2,1 miljardia euroa, liikevaihto 2,0 miljardia euroa ja oikaistu käyttökate 236 miljoonaa euroa.

Metso Outotec odottaa markkina-aktiviteetin pysyvän nykyisellä tasolla seuraavien kuuden kuukauden aikana. Jos koronaviruspandemia pahenee, se voi muuttaa näkymiä.

Koronaviruksen leviämisen estämiseksi asetettujen sulkutoimien vuoksi niin Metso Outotecin kuin sen asiakkaiden toimintoja oli kiinni toisella vuosineljänneksellä.

Metso Outotecin kaikki omat valmistus- ja kokoonpanotehtaat ovat olleet toiminnassa kesäkuun alusta lähtien.

Melko pian sen jälkeen, kun Metso Mineralsin ja Outotecin yhdistyminen toteutui, Metso Outotec kertoi aloittavansa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa enintään 280 henkilön vähentämiseen. Lappeenrannassa työskentelevistä 220 työntekijästä suurin osa on neuvotteluiden piirissä.

Päivitetty kello 11.31: Korjattu otsikkoon, että yhtiö sai tilauksia liki miljardin ei miljoonan euron edestä.