Poliisi epäilee imatralaisen miehen tehtailleen nettimyyntipetoksia noin 18000 euron arvosta — Uhreja on eri puolilla Suomea, eniten Etelä-Karjalassa

Poliisi kehottaa nettiostoksia tekevää kysymään itseltään muutamaa asiaa ennen maksamista.

Kai Skyttä

Poliisi epäilee imatralaisen miehen tehtailleen nettimyyntipetoksia noin 18000 euron arvosta — Uhreja on eri puolilla Suomea, eniten Etelä-Karjalassa

Imatran rikostutkinnasta on siirretty syyteharkintaan noin 30 epäillyn petoksen kokonaisuus, tiedottaa poliisi.

Epäilty on nuori imatralainen mies, joka on aiemminkin syyllistynyt vastaaviin rikoksiin.

Valtaosassa rikoksista on käytetty Tori.fi palvelun myynti-ilmoituksia. Rikokset on tehty vuoden 2019 alkupuoliskolla ja kesällä 2019.

Uhrit ovat pääasiassa yksityshenkilöitä, mutta joukossa on myös muutama yritys. Uhreja on eri puolilla maata, eniten Etelä-Karjalassa.

Uhreille aiheutettujen vahinkojen määrä on yhteensä noin18000 euroa. Keskimääräinen menetys on ollut noin 250 euroa, pienin 20.

Poliisi epäilee, että mies on käyttänyt nyt tutkinnassa olleiden rikosten tekemiseen aikaisemmista petoksistaan tuttuja oikeita ja keksittyjä nimiä. Tämä on lisännyt huijarin uskottavuutta.

Mies on kuulusteluissa myöntänyt syyllisyytensä.

Poliisin mukaan käytetyn tavaran ostaminen netistä on kaikesta huolimatta järkevää ja pääsääntöisesti turvallista, mutta nettiostajan olisi syytä tehdä itselleen muutama yksinkertainen kysymys ennenkuin lähettää mihinkään rahaa.

1) Onko myyjä luotettava?
2) Onko hinta niin alhainen, että tuote on varastettu tai kyseessä on huijaus?
3) Sopiiko myyjälle ostotapahtuman hoitaminen kasvokkain?

Poliisi kehottaa arvioimaan myyjän rehellisyyttä esimerkiksi siitä, esiintyykö tämä omalla nimellään ja kuinka äskettäin profiili tai käyttäjätili on rekisteröity, haluaako myyjä rahat omissa nimissä olevalle tilille, onko myyjän ilmoittama puhelinnumero toiminnassa ja kuuluuko se myyjälle.