Terijoki oli ensin venäläisten sitten suomalaisten lomaparatiisi Karjalassa

Merja Niinistö

Terijoen, nykyisen Zelenogorskin vanhat venäläiset huvilat ovat katoamassa. Niiden tilalle on noussut venäläisten uusi uljas lomailualue.
Terijoen, nykyisen Zelenogorskin vanhat venäläiset huvilat ovat katoamassa. Niiden tilalle on noussut venäläisten uusi uljas lomailualue.

Terijoki oli Suomen kunta ja kahdesti menetetty lomaparatiisi Suomenlahden rannalla Karjalankannaksella, nykyisessä luovutetussa Karjalassa. Upeiden hiekkarantojen ansiosta seutua kutsuttiin Pohjolan Rivieraksi.

Sen kukoistuskausi alkoi Pietarin rautatien valmistumisesta vuonna 1870. Junantuomat Pietarin rikkaat alkoivat rakentaa Terijoelle huviloita hiekkarantojen tuntumaan rehevälle rantakaistaleelle. Huviloista paisui vähitellen valtava yhdyskunta, joka työllisti Terijoen ja lähiseudun suomalaiset asukkaat.

Pietarin rikkaat katosivat lomaparatiisista kun Venäjällä tehtiin vallankumous ja Suomi itsenäistyi vuonna 1917. Valtakunnan raja vedettiin Terijoen itäpuolelle.

Museovirasto/ Finna

Rantaelämää Terijoella 1930-luvulla.
Rantaelämää Terijoella 1930-luvulla.

Suomen puolelle jäi tyhjäksi tuhansia huviloita. Alkuhämminkin jälkeen niihin alkoi pakkautua lomanviettäjiä lännestä. Terijoki nousi uuteen kukoistukseen suomalaisena, pitkälle kansainvälisenäkin lomaparatiisina, jossa taiteilijat ja muut julkkikset viihtyivät.

Vuonna 1939 Terijoella oli oli 8 000 asukasta ja ties kuinka paljon kesäasukkaita. Heidänkin kultaisille kesilleen tuli äkkiloppu kun Suomi menetti Terijoen ja koko Karjalankannaksen viime sodissa Neuvostoliitolle.

Terijoen keskustasta tuli Zelenogorsk ja seudusta neuvostoeliitin lomapaikka.

1990-luvun alussa Neuvostoliitto muuttui taas Venäjäksi, ja Pietariin alkoi tulla rikkaita, jotka löysivät taas Terijoen hiekkarannat. Niiden tuntumaan on noussut uusi uljas venäläinen huvilayhdyskunta, jonka tieltä vanhat pitsihuvilat ovat jo pitkälle kadonneet.

Hiekkarannoilla vesi ei aina ole uimakelpoista.

Lähteenä ovat muun muassa Terijoki-seuran verkkosivut.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.