Ammattiopisto Sammossa kuohunut jo vuosia, henkilöstö uupuu

Päivi Virta-Salo

Ammattiopisto Sammossa kuohunut jo vuosia, henkilöstö uupuu

Etelä-Karjalan ammattiopisto Sammossa on vakavia johtamisongelmia. Ongelmat ovat johtaneet osassa työyhteisöä ylikuormittumiseen ja uupumiseen.

Tämä ilmenee Aluehallintoviraston tekemästä työsuojelutarkastuksesta. Tarkastus tehtiin yksittäisen työntekijän tekemän häirintäilmoituksen perusteella. Samoja ongelmia löytyy myös Etelä-Saimaan haltuunsa saamista muista asiakirjoista.

Johtamisongelmissa ei ole kyse yksittäisistä henkilöistä.

Tarkastuskertomuksesta ilmenee, ettei häirintätapaukseen ole puututtu riittävän tarmokkaasti ja oikea-aikaisesti. Samalla ammattiopiston johto on Avin mukaan siltä osin laiminlyönyt työsuojelu- ja valvontavelvoitteensa.

— Meidän näkemyksemme mukaan esittämämme asiat eivät ole olleet lain vaatimalla minimitasolla. Silloin annamme työnantajalle toimintaohjeen, sanoo tarkastuksen tehnyt Kirsi Pardain-Patanen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Päivi Virta-Salo

Aluehallintoviraston tarkastus tehtiin heinäkuussa tapaukseen liittyvien asiakirjojen perusteella kuulemalla työnantajaa ja työntekijää.

Rehtori myöntää ongelmat

Vaikka tarkastuskertomuksessa käydään läpi yksittäistapausta, ongelma on laajempi.

Ulkopuolisen selvittäjän raportissa alkuvuonna 2016 tulee esille useiden ihmisten työssäjaksamisen riskejä, jonka vuoksi työnantajaa kehotettiin ryhtymään välittömiin toimenpiteisiin. Työsuojeluvaltuutetun selvityksen mukaan häiriöitä on viime aikoina tullut esille useissa yksiköissä.

Koulutuskuntayhtymän johtaja, rehtori Antti Lehmusvaara ei kiistä ongelmia.

— Me olemme laatineet sisäisen ohjelman, jonka avulla ongelmiin puututaan. Jatkossa johtamista kehitetään työsuojelu edellä. Asia on esillä ensi viikolla kuntayhtymän hallituksen kokouksessa.

Lehmusvaaran mukaan ongelmia ratkotaan kouluttamalla työyhteisösovittelijoita ja päivittämällä varhaisen välittämisen mallia. Myös esimiesten ja henkilöstön koulutusta lisätään.

Henkilöstövaihdoksia ei ole tulossa. Rehtorin mukaan organisaatioon on jo puututtu.

— Johtamisongelmissa ei ole kyse yksittäisistä henkilöistä. Näen, että tarkastuksessa kiinnitetään huomiota johtamiseen kokonaisuutena.

Valvonta puuttui ja niiden mukana korjausliikkeet

Tarkastuskertomuksesta ilmenee, että vuonna 2015 toteutetussa TyöOptimi-kyselyssä tulivat esille puutteet johtamisen johdonmukaisuudessa. Ulkopuolisen selvittäjän raportissa 2016 nousi esiin useiden työntekijöiden työssä jaksamisen riski.

Maaliskuussa 2017 päivätyn työpaikkaselvitysraportin mukaan työyhteisössä on runsaasti työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen ja työjärjestelyihin liittyviä kuormitustekijöitä.

Työnantaja on selvittänyt tilannetta, mutta ei ole tarkastajan mukaan valvonut riittävästi, että suunnitellut toimenpiteet toteutuvat ja esimiehillä on aidot mahdollisuudet ristiriitatilanteiden hoitamiseksi.

Tarkastuskertomuksessa todetaan myös, että työnantajan valvontavastuun puutteet ovat mahdollistaneet työyhteisössä esiintyvät ongelmat.

Harri Manskinen

Harri Manskinen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.