Lappeenrannan Maaherrankulma valitti oikeuteen uhkasakosta – Kaupunginarkkitehdin mukaan uuden kaavan teko saatetaan keskeyttää

Kaupunginarkkitehdin mukaan uuden kaavan teko saatetaan keskeyttää, jolloin nykyinen kaava jää voimaan.

Marleena Liikkanen

Omistaja ei halua purkaa Maaherrankadun ja Urheilukadun kulman taloa ennen kuin kaavamuutos  on edennyt. Arkistokuva.
Omistaja ei halua purkaa Maaherrankadun ja Urheilukadun kulman taloa ennen kuin kaavamuutos on edennyt. Arkistokuva.

Lappeenrannan Maaherrankadun kulmatontin pitkittynyt purkuriita mutkistui. Lappeenrannan Maaherrankulma valitti Itä-Suomen hallinto-oikeuteen rakennuslupajaoston antamasta kehotuksesta ja uhkasakosta.

Rakennuslupajaoston mielestä valitus on hylättävä. Jaosto päätti lausunnostaan hallinto-oikeudelle tiistaina.

Jaoston antaman kehotuksen mukaan Maaherrankadun ja Urheilukadun kulmassa oleva huonokuntoinen talo pitää purkaa heinäkuun loppuun mennessä tai korjata vuoden loppuun mennessä 10 000 euron sakon uhalla.

Valittaja pitää vaatimuksia kohtuuttomina

Valittaja pitää vaatimuksia kohtuuttomina. Valittajan mukaan rakennus on paremmassa kunnossa mitä rakennuslupajaosto väittää.

Valittajan mukaan päätös on peruttava tai purkamiselle tai korjaamiselle on asetettava määräaika vähintään kuuden kuukauden päähän päätöksen lainvoimaistumisesta.

Lisäksi valittaja vaatii, että Lappeenrannan kaupunki velvoitetaan korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut hallinto-oikeudessa.

Valittajan mielestä paras tapa olisi ollut edetä niin, että kaavamuutos saatetaan ensin loppuun.

Kaavaprosessi saattaa keskeytyä

Myös jo vuonna 2014 alkanut kaavaprosessi venyy. Kuukausi sitten kaupunginhallitus äänestyspäätöksen jälkeen päätti, että uudessa kaavassakin vanhalle rivitalotontille voi rakentaa vain rivitalon. Kaupunkikehityslautakunta oli esittänyt nelikerroksista rakennusta, mutta nyt kaava menee uuteen valmisteluun.

Naapurusto on vastustanut isoa rakennusta tontille.

Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä kertoo, että nyt harkitaan, viedäänkö kaavamuutos loppuun vai keskeytetäänkö kaava.

Kaavamuutosta haki aikoinaan tontin ostanut rakennusyhtiö, joka halusi rivitalotontin muuttamista kerrostalotontiksi. Jos kaavanteko keskeytyy, jää nykyinen kaava voimaan.

Jaoston mukaan uhkasakko perusteltu

Jaoston mukaan uhkasakko on perusteltu jatkuvien naapurivalitusten sekä rakennuksen kunnossapitovelvollisuuden laiminlyönnin takia.

Rakennus on jaoston mukaan päästetty erittäin huonoon kuntoon. Piha-alue on vaarallinen ja rakennus rumentaa ympärisöä.

Huonokuntoisesta ja asumattomasta ja kesken jääneestä julkisivuremontista on vuosien aikana tullut useita ilmoituksia vuodesta 2016 lähtien.

Kiinteistön omistajaa on useasti suullisesti ja kirjeellä kehotettu korjaamaan tilannetta, mutta kehotuksia ei ole noudatettu.

Määräyksiä on tämän takia tehostettu uhkasakolla.

Luetuimmat