Tilaajalle

Ikääntymispommi tikittää Etelä-Karjalassa, mutta tutkijan mielestä maakunnalla menee poikkeuksellisen hyvin — ”Etelä-Karjalalla on viiden vuoden etumatka”

Vuoteen 2035 mennessä viisi eteläkarjalaista kuntaa ovat tilanteessa, jossa sataa työikäistä kohden on sata ”huollettavaa”. Esimerkiksi savitaipalelaisten keski-ikä on jo nyt yli 52 vuotta ja parikkalalaisten yli 53 vuotta. Lappeenrantalainen Irja Mether ,88, torjuu yksinäisyyttä liikkumalla ja arvioi, että huonokuntoisia vanhuksia varten on liian vähän henkilökuntaa.

Mika Strandén

SPR:n piristäjiin kuuluva Aino-Maija Viro-Lehto (oik.) käy Irja Metherin, 88, kanssa taidenäyttelyissä, teatterissa ja tapahtumissa. Kevään kunniaksi Mether piristää piristäjäänsä simalla.

Keskimääräinen eteläkarjalainen on nyt lähes 46-vuotias. Vanhinta väestö on Parikkalassa, jossa keski-ikä (53,3) on melkein yksitoista vuotta enemmän kuin suomalaisten keskimäärin. Maakunnan nuorimmatkin, lappeenrantalaiset, lähestyvät keski-iältään 44 vuotta.

Etelä-Karjalan kaikissa taajamissa alle 18-vuotiaiden suhteellinen osuus on vähentynyt noin 15 prosenttia läpi 2000-luvun lukuun ottamatta Luumäen asemanseutua sekä Iitiän ja Hytin taajamaa.

Työikäisten määrä on kutistunut kaikissa muissa taajamissa paitsi Lappeenrannan keskustaajamassa ja sen läheisyydessä, Taipalsaaren taajamassa ja Luumäen asemanseudulla.

Kaikesta tästä seuraa se, että ikääntymispommi tikittää jo.
Vuoteen 2035 mennessä väestöllinen huoltosuhde ylittää sadan rajapyykin Parikkalassa, Savitaipaleella, Rautjärvellä, Luumäellä ja Ruokolahdella. Tämä tarkoittaa käytännössä, että ennusteiden mukaan jo alle 20 vuoden kuluttua näissä kunnissa sataa työikäistä kohden on sata ”huollettavaa”, eli eläkeläistä tai lasta.

Mutta mitä huoltosuhteen notkahdus tarkoittaa maakunnalle?

Tämä artikkeli on tilaajillemme

Tilaajanamme olet aina tervetullut lukemaan sisältöjämme rajattomasti.

Olen jo tilaajaVerkkopalvelun sisällöt kuuluvat kaikille tilaajille.

Tutustu 2 viikkoa maksutta!Tutustu sisältöön verkossa.

Uusimmat uutiset