Lappeenrannan kerhotila-ammuskelun taustalla oli kauna Helvetin enkeleitä kohtaan – Etelä-Karjalan käräjäoikeus aloitti laajan väkivaltavyyhdin käsittelyn keskiviikkona

Katja Juurikko

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsittelee väkivaltatapuksia poikkeuksellisesti Kouvolassa.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsittelee väkivaltatapuksia poikkeuksellisesti Kouvolassa.

Lappeenrannan Hyrymäessä toukokuussa tapahtuneen ammuskelun taustalla oli kauna Hells Angels MC Carelia -moottoripyöräkerhon jäseniä kohtaan. Kahden murhan yrityksestä syytetyn kohdalla kauna perustui aiempiin jengiläisten tekemiin pahoinpitelyihin, yksi vastaaja taas kantoi kaunaa henkilökohtaisista syistä.

Tiedot selviävät tapauksen haastehakemuksesta. Etelä-Karjalan käräjäoikeus aloitti Lappeenrannassa ja Imatralla keväällä tehtyjen väkivaltarikosten ja muun muassa laittomiin aseisiin liittyvien rikosten käsittelyn keskiviikkona.

Käräjäoikeus käsittelee kaikkiaan 11 syytekohtaa. Vastaajina on kuusi henkilöä. Syyttäjä vaatii heille kaikille vankeusrangaistusta.

Ammuskelutapaukseen liittyen syyttäjä vaatii kolmelle miehelle rangaistusta kahdesta murhan yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Toissijainen rangaistusvaatimus on vaaran aiheuttaminen.

Syytteen mukaan vuosina 1966, 1989 ja 1991 syntyneet miehet olivat ajaneet henkilöautolla Hells Angels MC Carelian kerhotilan ohitse Lappeenrannan Hyrymäessä, jolloin yksi miehistä oli ampunut rynnäkkökiväärillä 11 kertalaukausta kohti rakennusta. Kuusi luodeista lävisti seinän ja tunkeutui sisätiloihin. Luodit eivät osuneet sisällä olleisiin ihmisiin. Ammuskelussa käytetty rynnäkkökivääri oli hankittu heinäkuussa 2015 ja se oli ollut vuoroin vastaajien hallinnassa. Ase on jäänyt kateisiin.

Syytteessä todetaan, että vastaajien tarkoituksena oli ollut tappaa. Miesten oli täytynyt ymmärtää rakennuksessa todennäköisesti olevan ihmisiä ja pitää tekonsa todennäköisenä seurauksena heille aiheutuvaa vakavaa hengen tai terveyden vaaraa.

Ammuskelu oli seurausta kahdesta keväällä tehdystä pahoinpitelystä, joissa uhreina oli ammuskelusta epäiltyjä miehiä. Myös näitä tekoja käsitellään keskiviikkona alkaneessa oikeudenistunnossa.

Vuosina 1982 ja 1990 syntyneille miehille vaaditaan rangaistusta muun muassa törkeästä pahoinpitelystä maaliskuussa Kuutostiellä Lappeenrannassa tehdyn pahoinpitelyn seurauksena. Samaiselle vuonna 1990 syntyneelle ja vuonna 1974 syntyneelle miehille vaaditaan rangaistusta oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta Imatralla toukokuussa tehtyyn pahoinpitelyyn liittyen.

Käräjäoikeus on varannut tapausten käsittelyyn aikaa kaksi päivää. Käsiteltävänä olevat syytekohdat ovat kolme ampuma-aserikosta, huumausainerikos, tuottamuksellinen kätkemisrikos, rattijuopumus, törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen, törkeä pahoinpitely, oikeudenkäytössä kuultavan uhkaaminen, kaksi murhan yritystä, vaaran aiheuttaminen ja lievä ampuma-aserikos.

Luetuimmat