Miten alentunut syyntakeisuus vaikuttaa rangaistukseen? Käräjäoikeus antaa tuomionsa takakonttisurmassa perjantaina

Kai Skyttä

Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsittely henkirikosta ensimmäisen kerran loka—marraskuun vaihteessa viime vuonna. Arkistokuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus käsittely henkirikosta ensimmäisen kerran loka—marraskuun vaihteessa viime vuonna. Arkistokuva.

Alentuneesti syyntakeiseksi todettu henkilö voidaan tuomita maksimirangaistukseen mielentilatutkimuksen tuloksesta huolimatta. Myös lievennetty rangaistus on mahdollinen.

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta sanoo, että lähtökohtaisesti alentuneesti syyntakeiselle tulee tuomioon neljänneksen alennus. Vuonna 2004 voimaan tullut lakimuutos antaa kuitenkin oikeudelle mahdollisuuden tuomita alentuneesti syyntakeeton myös täyteen rangaistukseen.

— On säädetty, että alentunut syyntakeisuus ei estä tuomitsemasta maksimirangaistusta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden odotetaan antavan lopullinen tuomionsa Lappeenrannan niin sanotussa takakonttisurmassa perjantaina. Vuonna 1998 syntyneitä miestä ja naista syytetään vuonna 1997 syntyneen miehen murhasta. Henkirikoksen uhri löytyi palaneen auton takakontista Lauritsalasta toukokuussa 2018.

Käräjäoikeus totesi syytetyille tehdyn mielentilatutkimuksen tulosten perusteella naisen olleen tekohetkellä alentuneesti syyntakeinen ja miehen syyntakeinen.

— Murhassa ainut asteikko on elinkautinen, mutta on teoriassa mahdollista, että alentuneesti syyntakeiselle murhastakin voidaan tuomita määräaikainen rangaistus, Tolvanen sanoo.

Määräaikaista asteikkoa on käytetty ainakin Mikkelissä 2018, kun Länsi-Savon käräjäoikeus tuomitsi miehen 12 vuoden vankeuteen alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta.

Toisaalta Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi Joutsenossa vuonna 2015 nuoren naisen tappaneen miehen elinkautiseen alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta.

Oikeus totesi viime marraskuussa antamassaan välituomiossa syytettynä olevien naisen ja miehen syyllistyneen niihin tekoihin, joista syyttäjä vaati heille oikeudessa rangaistusta. Oikeuden mukaan syytetyt syyllistyivät menettelyllään yhdessä ja yksissä tuumin tehtyyn murhaan. Muita syytekohtia ovat törkeä vapaudenriisto, törkeä ryöstö, hautarauhan rikkominen, lievä maksuvälinepetos ja vahingonteko.