Lappeenrannassa asunnonvälitys on kallista, mutta siihen saattaa sisältyä stailaus

Katja Juurikko

Asuntokaupan välityspalkkiot ovat tuoreen selvityksen mukaan halvimmat Kuopiossa ja Helsingissä. Kalleinta on Kokkolassa ja Lappeenrannassa.

Asuntokaupan välitys on tuoreen selvityksen mukaan kalleinta Lappeenrannassa ja Kokkolassa. Halvimmalla palvelun saa Helsingissä ja Kuopiossa.

Lappeenrannassa asunnon myyjä maksoi vuoden kolmannella neljänneksellä, heinä—syyskuussa, välityspalkkiota keskimäärin 4,38, Kuopiossa 3,51 ja Helsingissä 3,65 prosenttia kauppahinnasta.

Luvut käyvät ilmi asuntojenmyynti.fi-sivuston välityspalkkiovertailusta. Sitä ylläpitää kiinteistönvälityksen vertailupalveluun erikoistunut yritys Effortia.

Vertailussa alan kaikki suurimmat toimijat Lappeenrannassa ilmoittavat välityspalkkioksi 4,96 prosenttia. Halvimmalla asuntoja välittävät pienet perheyritykset, joiden hinta jää alle neljän prosentin. Sadan tuhannen euron asunnon hinnassa ero merkitsee yli tuhatta euroa välityslaskussa.

Etelä-Karjalan OP-Kiinteistökeskuksen toimitusjohtaja Mirja Järvenpään mukaan palveluhinnat ovat aina asiakaskohtaisia ja neuvoteltavissa.

— Lisäksi meillä hintaan sisältyvät asiakirjat, ammattikuvaajan kuvat ja sisustussuunnittelijan tunnin stailaus ennen myyntikuvien ottamista.

Järvenpää selittää hintaeroa myös sillä, että vertailussa näkyvä prosentti tulee suoraan kauppahinnasta.

— Meillä on minimihintakohteita jonkun verran. Nämä kohteet myydään kaupunkialueella 3 000 euron ja haja-asutusalueella 3 200 euron palkkiolla.

Yrityksen toimialueeseen kuuluvat Lappeenrannan, Joutsenon ja Ylämaan lisäksi Savitaipale, Lemi ja Luumäki, joissa kohteet ovat edullisimpia.

Halvemmissa vakiohintakohteissa prosentti nousee korkeaksi.

— Sama työ niissä joudutaan tekemään kuin hinnakkaimmissakin kohteissa.

Minimihintakohteita on Järvenpään mukaan Imatralla kaksi kolmasosaa kohteista ja Lappeenrannassa vähemmän. Kun kauppahinta on 70 000—80 000 euroa, asunto välitetään minimipalkkiolla.

Perheyritykset ovat halvempia

Joutsenossa toimivan Kiinteistönvälitys Päivänpaisteen yrittäjä Seija Välimäki välittää asuntoja 3,9 prosentin palkkiolla.

— Hintaero perustuu varmaan siihen, että edullisimman välityspalkkion tarjoavat firmat ovat kaikki pieniä perheyrityksiä. Takana ei ole isoa konsernia, joissa välityspalkkio pitää pystyssä koko konsernia.

Välimäen mukaan kulupohja on pienempi ja töitä pystyy tekemään halvemmalla, kun tekee vähemmällä työvoimalla.

— Myyntiajat ovat tällä hetkellä pitkiä, ja painetta välityspalkkion nostoon on. Toistaiseksi olemme kuitenkin pärjänneet tällä.

Välityspalkkio on niin Järvenpään kuin Välimäen mukaan loppujen lopuksi neuvottelun tulos.

— Meillä palkkio on sen verran pieni, että siitä ei voi oikein tinkiä, Välimäki sanoo.

Kiinteistönvälitys on vahvasti palveluala, jossa toimitaan suurimmaksi osaksi provisiopalkoilla.

Helsingissä myydään vikkelämmin

Lappeenrannan seudun kalleutta Helsinkiin verrattuna välittäjät selittävät sillä, että pääkaupungissa osakkeen myyntiaika on vain kahdesta viiteen viikkoa. Raha kiertää nopeammin, ja välityksen eteen tehty työ on vähäisempi.

— Eroa voi selittää myös sillä, että prosenttipalkkio tuottaa kalliissa Helsingissä paljon paremman palkkion kuin täällä. Pienelläkin prosenttiveloituksella pääsee pääkaupungissa kunnon ansioille, Järvenpää sanoo.

Kuopion edullisille hinnoille kumpikaan ei löytänyt selitystä.

— Olisiko kyse kilpailusta. Jos joku pudottaa hintoja, kaikkien on lähdettävä mukaan, Välimäki miettii.

Helena Rissanen