Toimitilatoimikunnan esitys: Karhuvuoren päiväkoti lakkautetaan, Kourulan päiväkoti-koulusta luovutaan ja länsialueella turvaudutaan tilaelementteihin ja väistötiloihin, kunnes lasten määrä vähenee

Esityksen mukaan 40 miljoonan euron Sammontaloa ei rakennettaisi.

Inka Nordlund

Toimitilatoimikunnan esityksen mukaan toimintaa Kuusimäen koulussa jatkettaisiin siihen asti, kunnes lapset mahtuvat alueen muihin päiväkoteihin ja kouluihin. Kourulaan ei rakennettaisi suunniteltua päiväkoti-koulua.
Toimitilatoimikunnan esityksen mukaan toimintaa Kuusimäen koulussa jatkettaisiin siihen asti, kunnes lapset mahtuvat alueen muihin päiväkoteihin ja kouluihin. Kourulaan ei rakennettaisi suunniteltua päiväkoti-koulua.

Toimitilatoimikunta esittää kahden kyläkoulun ja kahden päiväkodin lakkauttamista Lappeenrannassa. Sammontaloa ei rakennettaisi, kuten Etelä-Saimaa tiistaina uutisoi, ja lisäksi myös Kourulan päiväkoti-koulu on jäämässä pois.

Toimitilatoimikunta antoi esityksensä Lappeenrannan lasten ja nuorten palvelujen palveluverkkomuutoksista. Tässä vaiheessa kyseessä on esitys, johon kerätään vielä palautetta asukkailta ennen kuin se etenee päätöksentekoon.

Karhuvuoren ja Taimitarhan päiväkodit lakkaavat

Esityksen mukaan Karhuvuoren päiväkodin toiminta lakkaa, kun varhaiskasvatuspalvelujen kysyntä vähenee. Myös Taimitarhan päiväkodin toiminta Joutsenossa lakkaisi.

Kourulaan suunnitellusta päiväkoti-koulusta ollaan luopumassa. Kourulan nykyisen päiväkodin yhteyteen suunnitellaan tilaelementtiä viidelle ryhmälle. Toiminta jatkuisi tilaelementissä ja Kuusimäen koulussa siihen asti, kunnes lapset mahtuvat alueen muihin päiväkoteihin ja kouluihin.

Tilaelementtiä käytettäisiin myös Peltolan päiväkodin väistötiloina peruskorjauksen aikana.

Sammontalon rakentamisen sijaan Sammonlahden yläkoulua ei vielä purettaisi, vaan sen käyttöä jatkettaisiin esityksen mukaan toistaiseksi. Koulun yhteyteen rakennettaisiin sekä uusi päiväkoti että vuosiluokille 1–6 tarkoitettu koulu, johon tulisi 400 oppilasta. Uusi päiväkoti rakennettaisiin esityksen mukaan niin, että sitä voidaan tarvittaessa laajentaa alkuperäisestä 4+3 ryhmästä vielä 5 ryhmällä.

Päiväkodin ja alakoulun lisäksi suunnitelmissa on uusi liikuntalahlli, joka korvaisi Skinnarilan, Uus-Lavolan ja Sammonlahden päiväkotien sekä Kuusimäen, Lavolan ja Skinnarilan koulujen liikuntatiloja. Uusi rakennus valmistuisi vuonna 2024.

Sammonlahden kirjasto ja nuoristilat säilyisivät nykyisellään.

Joutsenossa Parjalan ja Ravattilan kyläkoulujen toiminta lakkaa syksyllä 2021, kun Joutsenon uusi koulu valmistuu.

Lauritsalan avoimen päiväkodin toiminta siityisi Lauritsalan päiväkodin tiloihin, kunhan päiväkodissa vapautuu tilaa.

Voisalmen koulun osalta selvitetään voidaanko kehitysvammaisten oppilaiden opetus siirtää Myllymäkeen.

Henkilöstövähennyksille ei tarvetta

Esityksen pohjana on käytetty vuoden 2019 väestöennustetta. Ennusteen perusteella Lappeenrannassa on tulevaisuudessa aiemmin oletettua vähäisempi tarve päiväkoti- ja koulutiloille, sillä lasten määrä vähenee merkittävästi.

Hyvinvointi- ja sivistyspalvelujen toimialajohtaja Tuija Willberg kertoo kaupungin tiedotteessa, että aiemmin tehtyihin palveluverkkopäätöksiin ei tehdä suuria muutoksia. Sen sijaan tulevat suunnitelmat mitoitetaan väestöennusteiden mukaan.

Väestöennusteen toteutumisen ei pitäisi aiheuttaa henkilövähennyksiä. Toimikunnan tiedotteen mukaan varhaiskasvatuksen henkilöstötarve vähenee noin 90 henkiöllä vuoteen 2030 mennessä. Siihen mennessä noin 200 työntekijää saavuttaa eläkeiän.

Perusopetuksessa henkilöstötarve vähenee noin 100 opettajalla, mutta noin 125 saavuttaa eläkeiän.

Kommentointiaikaa maaliskuun puoleen väliin asti

Asukkaila on mahdollisuus kommentoida esitystä maaliskuun 16. päivään asti. Toimikunta tekee uuden esityksen palautteen perusteella 23. maaliskuuta.

Esityksen on tarkoitus edetä kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätöksentekoon huhtikuussa.

Etelä-Saimaa kertoo aiheesta lisää keskiviikkona.