Kauppa palasi kylänraitille — Maria Parkkonen: hatunnoston arvoinen suoritus

Jaakko Kinnunen

Avajaispäivänä kaupassa riitti asiakkaita. Jari ja Maria Parkkonen ostoksilla. Myyjänä heitä palvelemassa Jonna Husa.
Avajaispäivänä kaupassa riitti asiakkaita. Jari ja Maria Parkkonen ostoksilla. Myyjänä heitä palvelemassa Jonna Husa.

Taipalsaaren kirkonkylän uusi kauppa juhli avajaisiaan torstaina, ja asiakkaita riitti jonoksi asti. M-market sijaitsee keskellä kirkonkylää entisen Siwan paikalla.

Saikkolan kylällä asuvat Jari ja Maria Parkkonen kävivät pikaisilla ruokaostoksilla uudessa kyläkaupassa.

— Tosi hieno juttu tämä kauppa. Meiltä tulee jäätietä pitkin kaupalle noin kuusi kilometriä. Vanhemmille ihmisille on hienoa, ettei kauppaan tarvitse lähteä kauas. Hatunnoston arvoinen suoritus, Maria Parkkonen toteaa.

Tero Haapiainen työskentelee lähistön rakennustyömaalla ja kävi edellisessäkin kaupassa säännöllisesti.

— Työn takia tulee käytyä tässä kaupassa usein. Mahtava juttuhan tämä on kylän elinvoimalle, Haapiainen sanoo.

Kauppiaspariskunta Sari Rautio-Laine ja Osmo Laine olivat tyytyväisiä avajaispäivän tunnelmaan ja asiakasmäärään. Kauppa työllistää kauppiaspariskunnan lisäksi kaksi ihmistä, joista toisen täyspäiväisesti.

— Tämä on ainakin näin aluksi päätyö myös meille. Onneksi meillä on todella ammattitaitoiset työntekijät. Ilman heitä kauppa ei varmasti olisi vielä toiminnassa, Osmo Laine toteaa.

Kyläkauppa aikoo myös laajentaa palvelutarjontaansa. Pakettien noutopisteestä on jo tehty sopimukset ja toiminta alkaa lähiaikoina.

— Kyläkauppa on tärkeä kylän imagolle ja elinvoimalla. Meiltä onnistuu myös käteisnostot tuosta kassalta, Rautio-Laine toteaa.

Taipalsaarelle kyläkauppa on hyvä uutinen, sillä palvelut ovat viime vuosina kaikonneet alueelta. Kylässä asuu noin 800 asukasta, joista iso osa on varttuneempaa väkeä.

— Apteekkipalvelut olisivat tärkeitä kylälle, sillä vanhuspalvelut on keskitetty lähistölle. Se ei tietenkään ole meidän käsissä, mutta hienoa olisi, jos sellaiset palvelut tänne saataisiin, Rautio-Laine kertoo.

M-market tekee myös yhteistyötä paikallisen lihatuottajan kanssa. Keskusteluja on käyty myös vanhuksille suunnatusta kauppakassipalvelusta, jossa ostokset tuotaisiin asiakkaan kotiovelle.

Osmo Laine toimii myös Taipalsaaren kyläyhdistyksen puheenjohtajana. Kun samoissa tiloissa aiemmin toiminut Siwa päätti lopettaa toimintansa, kyläyhdistys alkoi kerätä nimiä kaupan säilyttämisen puolesta.

Vajaassa kahdessa viikossa nimiä kertyi noin kuusisataa. Lopulta pariskunta teki nopealla aikataululla päätöksen kaupan avaamisesta. Ensitöikseen he ostivat entisen kaupan kalusteet, jotka olisivat pian lähteneet muille maille.

— Siinä taisi olla kaksi päivää aikaa sopia vuokrasta ja kalusteiden ostamisesta. En usko, että tähän olisi enää saatu uutta kauppiasta, jos kalusteet olisi ehditty viedä pois, Osmo Laine toteaa.

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.