Kansainvälinen tilanne kiristyy voimakkaasti Etelä-Karjalassa keskiviikkona — Hybridivaikuttamisen harjoitus testaa viranomaisten valmiutta sekä kykyä oikaista vääriä tietoja

Etelä-Karjalan maakunnassa järjestetään EKA18-valmiusharjoitus 28.−29.11.2018.

Katja Juurikko

Hybridiharjoituksen aikana joku tuputtaa väärää tietoa ja harjoittelijoiden täytyy saada oikeaa menemään perille.
Hybridiharjoituksen aikana joku tuputtaa väärää tietoa ja harjoittelijoiden täytyy saada oikeaa menemään perille.

Etelä-Karjalan maakunnassa järjestetään EKA18-valmiusharjoitus 28.−29.11.2018.

Harjoituksessa oletetaan kansainvälisen tilanteen kiristyneen voimakkaasti ja hybridivaikuttamisen jo aiheuttaneen häiriöitä. Myös sotilaallisen voimankäytön mahdollisuus on kohonnut.

Mukana on kuntien, kuntayhtymien, pelastuslaitoksen ja muiden turvallisuusviranomaisten, alueen järjestöjen ja elinkeinoelämän toimijoita sekä Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja muita alueen aluehallintoviranomaisia.

Harjoituksen teema on hybridivaikuttaminen ja erityisesti informaatiovaikuttaminen. Harjoituksessa tarkastellaan vakavaa, pitkäkestoista ja moniulotteista häiriötilannetta, joka haastaa myös henkisen kriisinkestävyyden.

Tilanteessa yhteiskunnan valmiutta on kohotettu, mutta viranomaisilla ei ole vielä tavanomaisesta poikkeavia toimivaltuuksia.

Harjoituksen tavoite on tunnistaa hybridiuhkia sekä niiden keinoja ja vaikutuksia. Siinä testataan, arvioidaan ja kehitetään organisaatioiden valmiussuunnitelmia, toimintaa ja yhteistyötä.

Harjoituksessa tulee kyberhyökkäyksiä sekä häiriöitä sähkön, veden ja tietoliikenteen jakeluun. Myös väärää tietoa liikkuu, ja kansalaisille pitää saada menemään oikeaa.

Harjoitus alkoi jo keväällä asiantuntijaseminaareilla ja harjoitustehtävillä. Niissä tarkasteltiin muun muassa kuntien edellytyksiä turvata palvelut kiristyneessä tilanteessa.

Harjoituksessa on mukana yhdeksän kuntaa sekä Etelä-Karjalan keskeiset viranomaiset. Siihen osallistuu myös elinkeinoelämää ja vapaaehtoisjärjestöjä. Henkilöitä on mukana noin 500.

Harjoituksen järjestää Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Yhteistyökumppaneita ovat Etelä-Karjalan turvallisuus- ja valmiustoimikunta EKTURVA ja Pelastusopisto.

Luetuimmat