”On ennakoitavissa, että budjetti ei pidä” — Eksotelta putoaa noin 8,5 miljoonan euron pommi, Lappeenranta voi joutua avaamaan budjettinsa kuluvan vuoden aikana

Valtuuston puheenjohtaja Ari Torniainen sanoo, että kaupungin taloutta on tarkasteltava jo kevään aikana. Yt-neuvotteluista on luvassa uutta tietoa tiistaina.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto hyväksyi kuluvan vuoden budjetin viime joulukuussa. Valtuuston puheenjohtaja Ari Torniainen ounastelee, että budjetti pitää avata vielä kevään aikana.
Lappeenrannan kaupunginvaltuusto hyväksyi kuluvan vuoden budjetin viime joulukuussa. Valtuuston puheenjohtaja Ari Torniainen ounastelee, että budjetti pitää avata vielä kevään aikana.

Lappeenrannan kaupungin aloittamien yt-neuvottelujen rinnalla kaupungin taloustilannetta tarkastellaan kevään aikana.

Taustalla on epävarmuus Eksoten viime vuoden alijäämistä. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Ari Torniainen (kesk) epäilee kaupungin budjetin pitävyyttä.

— On ennakoitavissa, että budjetti ei pidä. Sanoin sataman uudenvuodenpuheessani, että kaupunginvaltuuston ja -hallituksen pitää tarkastella budjettia kevään aikana ja olen sitä mieltä edelleen.

Torniaisen mukaan vaikeasta taloustilanteesta saatiin edellisellä vaalikaudella hyvä ote, kun valtuustoryhmät sitoutuivat säästötoimiin.

— Silloin tehtiin iso perkaus. Jos tarve vaatii, meidän on yhdessä käytävä talousasioita läpi.

Kakkola toppuuttelee kiirettä

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) ei taloustarkastelua tyrmää.
— Aina pitää olla valmiutta puuttua taloustilanteeseen, jos tarvetta on. Mitään konkreettista ei nyt ole suunnitteilla. Laukalle ei saa päästää eikä lietsoa paniikkia.

Rahoitusjohtaja Jari Iskanius ja kaupunginjohtaja Kimmo Jarva eivät vielä tässä vaiheessa vuotta ole budjettia avaamassa.

Molemmat korostavat Eksoten merkitystä Lappeenrannan viime vuoden tilinpäätöksessä.

Jarva: On mahdollista

Lappeenrannan oma toiminta jää tilinpäätösennusteen mukaan viisi miljoonaa euroa plussalle, mutta Eksotesta voi pudota noin 8,5 miljoonan euron pommi Lappeenrannalle.

Eksoten omissa ennusteissa alijäämäksi on arvioitu noin 16 miljoonaa euroa, josta Lappeenranta suurimpana omistajakuntana saa myös suurimman siivun hoitaakseen.

— En usko, että vielä keväällä budjettia avataan. Mutta on mahdolista, että tämän vuoden aikana niin käy. Kaikki riippuu nyt Eksotesta, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva muistuttaa.

Yt-neuvotteluista uutta tietoa tiistaina

Lappeenrannan kaupunki ilmoitti viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut kunnossapidon ja ympäristön vastuualueella. Mahdolliset irtisanomiset uhkaavat kymmentä henkilöä. Neuvottelut kattavat 120 työntekijää.

Tiedonkulku asian tiimoilta on takkuillut. Risto Kakkola kuuli asiasta Etelä-Saimaan toimittajalta ja Ari Torniainen (kesk.) kertoi lukeneensa asiasta lehdestä.

— Yt-neuvottelut ovat olleet esillä niin sanottuna kalvoasiana lautakunnassa, mutta mahdolliset irtisanomiset tulivat yllätyksenä. Tällaiset asiat pitää informoida poliittisille päättäjille, jotka joutuvat asioita kommentoimaan, Torniainen sanoo.

Kakkolan mukaan asiat on puhuttu läpi virkamiesten kanssa.

— En tiedä miksi näin kävi, mutta hallituksen puheenjohtajistolle tietoa ei tullut. Informaation kulkemisessa on tapahtunut erhe, Kakkola sanoo.

Lappeenrannan kaupunki ei ole toistaiseksi tiedottanut yt-neuvotteluista. Henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi lupailee tiedotetta tiistaille.

Luetuimmat