Hintapyyntö Kotalahden entisestä leirikeskuksesta 225 000 euroa – Lemi tukeutuu kaupanteossa kiinteistövälittäjän apuun

Uimin seudun kyläyhdistys saa kuin saakin 5 000 euron korvauksen leirikeskuksen kunnostuksesta ja ylläpidosta – Jos kiinteistö menee kaupaksi ja syntyy myyntivoittoa

Kai Skyttä

Vajaan hehtaarin kiinteistöllä on omaa rantaa.
Vajaan hehtaarin kiinteistöllä on omaa rantaa.

Lemin kunta etsii ostajaa Kotalahden entiselle leirikeskukselle 225000 eurolla. Kunnanhallitus katsoi maanantaina, että kaupanteossa tukeudutaan perinteisesti kiinteistövälittäjän apuun. Muina vaihtoehtoina huutokauppa ja tarjouskauppa kiinteistövälityssopimuksella putosivat pois pelistä.

Kiinteistö on vajaan hehtaarin suuruinen ja omarantainen. Sillä sijaitsee entinen hirsinen kyläkoulu, iso hirsinen saunarakennus rannan tuntumassa, pienempi hirsisauna lähellä rantaa sekä pari varastoa.

Uimin seudun kyläyhdistys on pitänyt rakennuksista huolta ja korjannut niitä talkootyönä kymmenen viime vuotta kiinteistön vuokralaisena.

Kunta tunnustaa tammikuisen katselmuksen perusteella, että kiinteistö on paremmassa kunnassa kuin vuokrasuhteen alkaessa. Hyvän kunnon uskotaan edesauttavan kiinteistön myyntiä.

Kai Skyttä

Päärakennus on hirsinen entinen kyläkoulu.
Päärakennus on hirsinen entinen kyläkoulu.

Rasitteena kulku venevalkamaan

Kunta selvittelee vielä, miten oikeus kulkea Vesalahden venevalkamaan säilyy mahdollisen kiinteistökaupan jälkeen. Kulku valkamaan on Kotalahden kiinteistön rasitteena, mutta valkama ei sijaitse entisen leirikeskuksen alueella.

Kyläläisillä on myös ollut vuosikymmenet lupa käyttää Kotalahden kiinteistön rantaa uimapaikkana. Maanmittauslaitoksen mukaan tästä nautintaoikeudesta ei kuitenkaan ole merkintää maarekisterissä.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Hakonen harmittelee yhä kylätalon sekä uimarannan menetystä.

– Uimapaikka voi löytyä muualtakin, mutta yhtä hyvää rantaa ei saada.

Kotalahden kauppa on budjetoitu Lemin tämän vuoden talousarvioon. Lemi on aktiivisesti pyrkinyt myymään kiinteistöomaisuuttaan vakauttaakseen taloutensa.

Myyntiin on lähiaikoina tulossa muun muassa vanha kunnantalo sekä alekampanjalla lukuisia omakotitalotontteja kirkonkylästä ja Kuukanniemestä.

Kai Skyttä

Uudemmassa hirsisessä saunarakennuksessa on kahden saunan lisäksi kookas takkahuone.
Uudemmassa hirsisessä saunarakennuksessa on kahden saunan lisäksi kookas takkahuone.

Korvaus tulee sittenkin

Lemin kunnanhallitus pyörsi maanantaina aikaisemman päätöksensä ja on valmis korvaamaan 5000 euroa Uimin seudun kyläyhdistykselle.

Lupaukseen sisältyy kaksi ehtoa: Kotalahden kiinteistön pitää ensinnäkin mennä kaupaksi ja kaupasta pitää syntyä myyntivoittoa.

Viime syksynä Uimin kyläyhdistys lähetti ylläpito- ja kunnostuskuluista kuntaan yhteensä 21000 euron laskun.

Summa koostui muun muassa kylätalon talkootyönä tehdyistä maalauksista ja erilaisista korjauksista sekä 5350 euron osuudesta Leader-rahoitukseen.

Yhdistys irtisanoi vuokrasopimuksen päättymään viime vuoden lopulla. Se järjesti Kotalahdessa talkoovoimin muun muassa hääjuhlia.

Juttua on muokattu 10.3. klo 15.50. Muutettu tieto lautarakenteisesta saunasta hirsisaunaksi.

Uusimmat uutiset