Kommentti: Menikö maakuntajohtajan valinta politikoinniksi?

Seppo Rautiovaara

Etelä-Karjala saa uuden maakuntajohtajan ensi syksynä. Loppusuoralla ovat lappeenrantalainen Satu Sikanen ja kuopiolainen Antti Kivelä.
Etelä-Karjala saa uuden maakuntajohtajan ensi syksynä. Loppusuoralla ovat lappeenrantalainen Satu Sikanen ja kuopiolainen Antti Kivelä.

Etelä-Karjalan maakuntajohtajan haussa tapahtui maanantaina hienoinen yllätys.

Joutsenosta kotoisin olevaa Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikkaa pidettiin yleisesti yhtenä kärkiehdokkaan tehtävään.

Maanantaina Toikka veti hakupaperit pois, vaikka rekrytointiryhmän piti ilmoittaa henkilöarvioihin menevät hakijat.

Etelä-Saimaan saamien tietojen mukaan Toikkaa ei olisi valittu henkilöarvioihin, joten hän lähetti nopeasti lyhyen tiedotteen ennen kuin Etelä-Karjalan liitto ehti kertoa jatkoon menijät.

Miksi Toikkaa ei haluttu jatkoon? Hänellä vahva kokemus kuntapuolelta. Kouvolassa Toikka pyörittää huomattavasti isompaa organisaatiota kuin Etelä-Karjalan liitto.

Hän on myös hyvä esiintyjä, joten hän tuskin kompuroi haastattelussa.

Selvää lienee sekin, että kokoomuslainen rekrytointiryhmän vetäjä Jukka Kopra olisi halunnut kokoomuslaisen Toikan jatkokierroksille.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu politiikka.

Etelä-Saimaan tietojen mukaan rekrytointiryhmään kuuluneet keskustan Ari Torniainen ja Antti Rämä sekä perussuomalaisten Jani Mäkelä ja SDP:n Suna Kymäläinen eivät halunneet avata Toikalle ovia jatkoon.

Vihreiden edustaja ryhmässä on Virpi Junttila.

On mielenkiintoista nähdä, miten lopullinen valinta tapahtuu. Keskustalla on valintaryhmässä kaksi edustajaa, ja toinen jatkoon päässeistä Kuopion kaupunginhallituksen keskustalainen puheenjohtaja Antti Kivelä.

Rekrytointiryhmä ei päätöstä tee, mutta se tekee esityksen maakuntahallitukselle, joka puolestaan tekee esityksen näillä näkymin kesäkuussa valinnasta päättävälle maakuntavaltuustolle kesäkuussa.

Valtuusto voisi teoriassa nostaa Toikan uudelleen kehiin, sillä pykälien mukaan riittää, että on jättänyt hakemuksen määräajan puitteissa.

Edelliskerralla nykyinen maakuntajohtaja Matti Viialainen valittiin hakijajoukon ulkopuolelta. Se ei enää ole mahdollista.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan uutis- ja ajankohtaisryhmän toimittaja.

Uusimmat uutiset