Makeisveron poistuminen näkyy jäätelökioskien hinnoissa viiveellä

Elsa Osipova

Jäätelömyyjät paljastavat, että pieni jäätelöpallo painaa keskimäärin 80 grammaa. He myös kertovat, että perusmakuja, kuten suklaata ja mansikkaa, myydään eniten Lappeenrannassa.
Jäätelömyyjät paljastavat, että pieni jäätelöpallo painaa keskimäärin 80 grammaa. He myös kertovat, että perusmakuja, kuten suklaata ja mansikkaa, myydään eniten Lappeenrannassa.

Valmisteveron poistuminen vuoden alussa sai jäätelövalmistajat huokaamaan helpotuksesta.

Tammikuussa elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen kommentoi Helsingin Sanomille, että makeisveron poistuminen tarkoittaisi 95 sentin kevennystä tuotteen kilohinnasta. Veron hylkäämisen myötä Juutinen arvioi jäätelön hinnan laskevan parhaillaan jopa 30—40 prosenttia.

Makeisten ja jäätelön valmistevero otettiin käyttöön vuonna 2011.

Etelä-Saimaan teettämä vertailu osoittaa, että jäätelöpallojen hinnat eivät ole laskeneet merkittävästi vuodesta 2014, jolloin vero oli käytössä. Joidenkin kioskijäätelöiden hinnat ovat jopa nousseet.

Hinnanlaskua on havaittavissa suurissa jäätelöannoksissa. Kun kahden pallon hinta laski keskimäärin 20 senttiä tai ei ollenkaan, ison pallon hinta laski parhaillaan 40 senttiä. Kilohinta laskee, mitä enemmän jäätelöä ostaa.

Lappeenrantalaisissa jäätelökioskeissa pieni pallo maksaa tällä hetkellä keskimäärin 2,80 euroa kun taas iso 3,50 euroa.

Makeisveron poistuminen ei heijastu suoraan jäätelöpallon hintaan kioskeissa, kertoo kilpailuasioiden apulaisjohtaja Rainer Lindberg kilpailu- ja kuluttajavirastosta kertoo. Hinnan mahdollinen lasku riippuu ensisijaisesti yrityksen hinnoittelupäätöksestä ja tuotannon kustannuksista.

Hänen mukaansa jäätelömyyjien kilpailu kelaa hintoja ylöspäin, vaikka makeisvero onkin poistunut hinnasta .

— Jäätelömyynnin sesonki on nyt piikissään. Kilpailu ja kysyntätilanne korjaavat hintoja.

Lindbergin mukaan pidemmällä ajalla makeisveron poistuminen voi heijastua kilpailuun ja sen kautta hintoihin.

Jäätelön hinta koostuu monesta osasta

Lappeenrannan Satamatorin jäätelökioskissa yhden pallon hinta laski makeisveron poistuttua seitsemän prosenttia tänä vuonna. Satamakioskia pyörittää Lappeenrannan urheilumiehet. Kioskivastaava Ritva Kantola kertoo, että jäätelömyynnin kustannukset nostavat hintoja.

Kantolan mukaan suurimmat kulut muodostuvat työntekijöiden palkoista ja kioskin vuokrasta. Lisäksi sähkön ja veden hinnan vaihtelu heijastuu jäätelöpalloihin.

Kantolan mielestään kymmenien senttien muutokset hinnassa eivät lopulta vaikuta ostopäätökseen.

Elsa Osipova

Aleksanteri Kerman, Kerttu Kerman ja Edit Pekkala herkuttelivat jäätelöllä alkuviikosta. Kerttu Kermanin ( kesk.) suosikkitötterö on minuttusuklaa. Vieresasä istuva Edit Pekkala on valinnut Polka-makuisen jäätelöpallon.

— Ihmiset ostavat jäätelöä, kun haluavat sitä riippumatta hinnasta.

Kauppa käy

Vaikka kesä on ollut sateinen, Satamatorilla kauppa käy. Sijaintinsa puolesta se vetää paljon ulkopaikkakuntalaisia. Helena ja Heikki Viitanen Vantaalta viettävät kesänsä Lappeenrannassa. Kaupassa käydessään he poikkeavat jäätelöllä Satamatorilla. Heidän mielestään jäätelön hinta kioskeissa on korkea, mutta ostopäätökseen se ei vaikuta.

Lappeenrantalainen Antero Mattero taas ei ole havainnut muutosta jäätelökioskien kuluttajahinnoissa.

— Kun jäätelökioskilla käy pari kertaa kesässä, niin ei siinä kauheasti hintaa mieti.

Jukka ja Kaire Halttunen asuvat Tallinnassa, mutta vieraillessaan Saimaalla syövät mielellään jäätelöä.

— Lappeenrannassa jäätelön hinta on siedettävä. Helsinkiläisissä kioskeissa yksi jäätelöpallo maksaa neljä euroa, se on jo mielestäni kallista.

Kaire Halttunen kertoo, että Virossa jäätelö maksaa kioskissa keskimäärin 1,50 euroa.

Kuopiosta Satamatorille tulleet Susanna ja Kalle Kerman puolestaan arvioivat, että kioskijäätelön hintaan vaikuttaa kioskin sijainti.

— Kallistahan se on, tuumaa Kalle Kerman.

Hänen tuntumansa mukaan Kuopiossa on hieman halvemmat jäätelöt kuin Lappeenrannan Satamatorilla.

Makeisvero poistui vuoden alussa.

Makeisten valmistevero oli käytössä vuosina 2011—2017.

Veron poistamisesta päätettiin vuonna 2016, kun EU-komissiolle tehtiin kahteen valtiontukikanteluun.

Vuonna 2016 vero tuotti valtiolle 250 miljoonaa euroa. Siitä jäätelön osuus oli 35 miljoonaa euroa.

Loven korjaamiseksi korotettiin polttoaineveroa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.