Puulla lämmittämällä voi säästää sievoisen summan sähkölaskussa – Polttopuuta myyvät Pekka Kärkäs ja Jani Terävä tietävät, että vuosittain joku on myöhässä puun ostamisen kanssa

Polttopuuta myyvä Pekka Kärkäs kertoo, että vanhemmat ihmiset osaavat varautua talven pakkasiin polttopuiden osalta paremmin kuin nuoret.

Marko Happo

Myytävä polttopuu on usein tähän aikaan vuodesta kuivaa koivuklapia. Kuvituskuva.
Myytävä polttopuu on usein tähän aikaan vuodesta kuivaa koivuklapia. Kuvituskuva.

Monien omakotitalojen piipuista kohoaa nyt savua, kun paukkupakkasilla taloja lämmitetään yhä enemmän puulla.

Puulla lämmittämällä voi säästää sievoisen summan sähkölaskussa. Keskellä talvea voi kuitenkin olla haastavaa alkaa lisätä omaa polttopuuvarastoaan.

Esimerkiksi Imatran seudulla rankaa ja polttopuuta myyvän Pekka Kärkäksen puunmyynti painottuu kevääseen.

– Myyn pääasiassa keväällä tuoretta rankaa ja klapia. Puulla on tasainen kysyntä, ja jonkin verran sitä ihmiset kyselevät, hän kertoo.

Kärkäksen mukaan joka vuosi löytyy mattimyöhäsiä, jotka eivät ole osanneet varautua talven pakkasiin tarpeeksi ajoissa, ja puuvarastot ovat kylmillä keleillä tyhjinä. Niin käy erityisesti nuorilla ihmisillä.

– Vanhemmat ihmiset osaavat yleensä varautua hyvin, ja heillä on varastoa. Keväällä vanhempi ihminen saattaa ostaa rankaa, ja hänellä saattaa olla ylivuotiset puut jo valmiina. Silloin puu on varmasti kuivaa ja se riittää, Kärkäs kuvailee.

Simpeleeltä saa kuivaa polttopuuta talvellakin

Simpeleellä toimivan ja Etelä-Karjalan alueella puuta myyvän Karjalan klapin toimitusjohtaja Jani Terävä tietää myös, että vuosittain joku on puuoston kanssa myöhässä.

– Suht hyvin ihmiset osaavat varautua talveen ja kylmiin keleihin. Aina joukosta löytyy myös asiakkaita jotka soittavat, että heillä on yhteen lämmitykseen puita, ja sen jälkeen ne ovat loppu. Se on vähän huono tilanne, olkoot miten ripeä toimittaja tahansa. Aina pitäisi olla ennakointia, hän sanoo.

Terävällä puuta on vielä saatavilla. Myytävä puu on tähän aikaan vuodesta pääsääntöisesti koivua, jota löytyy varastoista kuivana. Tähän aikaan vuodesta kyselyitä tosin ei juurikaan tule, hän kertoo.

– Yleensä ihmiset ovat jo pahasti myöhässä, jos tähän aikaan on tarvetta puille. Ensimmäinen ryntäys tulee yleensä syksyn ensimmäisillä kylmillä keleillä, Terävä tietää kertoa.

Puuta kuluu kantokopallinen per uuni

Karjalan klapin Jani Terävän mukaan omakotitalossa asuva asiakas kuluttaa vuodessa puuta noin 5–20 kuutiota heittomoteissa. Yleensä määrät ovat haitarin alkupäässä.

Puuta myyvän Pekka Kärkäksen talo lämpiää sähköpatterien lisäksi leivinuunilla sekä varaavalla takalla. Hänen mukaansa talvella puuta kuluu yleensä kaksi kantokopallista päivässä.

– Talvella molemmissa uuneissa poltetaan puuta joka päivä. Patterit on säädetty niin, että puilla kannattaa lämmittää, Kärkäs sanoo.

Kärkkäälle puilla lämmittäminen on taloudellinen keino, sillä puut tulevat omasta metsästä itse tekemällä.

Uusimmat uutiset