Lappeenrannan korkeakoulut avaavat pian ovensa – Tarjolla on myös lähiopetusta, mutta luokat täytetään vain osittain ja hybridiopetusta suositaan

Uusien opiskelijoiden orientaatiopäivät järjestetään kampuksilla. Ulkomailta odotetaan opiskelijoita aiempaa vähemmän.

Mika Strandén

Opiskelijat pääsevät korkeakouluihin pian sähköisellä avaimellaan.
Opiskelijat pääsevät korkeakouluihin pian sähköisellä avaimellaan.

LUT-yliopisto ja LAB-ammattikorkeakoulu valmistautuvat syksyn opetukseen poikkeusjärjestelyillä.

Oppilaitosten kampukset Skinnarilassa ovat vielä kiinni opiskelijoilta, mutta maanantaina 17. elokuuta he pääsevät jälleen sisään käyttämällä sähköistä avaintaan. Tuolloin avautuvat myös oppilaitosten lähipalvelut, kuten kirjastot.

– Sähköisen avaimen käyttö on tärkeää jäljitettävyyden kannalta. Näin tiedämme ketä kampuksella liikkuu, sanoo LUT-yliopiston provosti Liisa-Maija Sainio.

Sainio johtaa LUTin ja LABin yhteistä koronaryhmää, joka tarkkailee tautitilannetta ja laatii siihen liittyvät ohjeistukset.

Luokkia ei täytetä kokonaan

Maanantaihin 17. elokuuta mennessä opiskelijoille pyritään myös kertomaan kunkin kurssin suoritustavat. Niitä pohtivat tällä hetkellä opiskelusta vastaavat henkilöt korkeakouluissa. Kysymys on siitä, kuinka monet kurssit voidaan järjestää tarvittaessa etäopetuksena.

– Lähiopetuksessa on etusijalla sellainen opetus, jossa lähikontakti on oppimisen kannalta välttämätöntä, Sainio toteaa.

Luokkatilat täytetään opetustilanteissa ja tenttien aikana 50–70-prosenttisesti. Osa paljon osallistujia keräävistä kursseista siirretään verkko-opetukseksi. Muilla kursseilla sovelletaan lähi- ja etäopetusta yhdistävää hybridiopetusta.

Uusien opiskelijoiden orientaatiopäivät järjestetään kampuksilla.

Marleena Liikkanen

Skinnarilan kampusalueella ei liiku vielä opiskelijoita. Arkistokuva.
Skinnarilan kampusalueella ei liiku vielä opiskelijoita. Arkistokuva.

Vaihto-opiskelijoita normaalia vähemmän

Opiskelijavaihtotoiminnassa korkeakoulut noudattavat Suomen ulkoministeriön suosituksia ja opiskelijoita vastaanottavien korkeakoulujen ohjeita.

– Meille on tulossa ulkomailta vaihto- ja tutkinto-opiskelijoita, mutta määrät varmasti runsaasti normaalia pienempiä. Sainio arvioi.

Sainion mukaan opiskelijat ovat vapaita lähtemään vaihtoon Lappeenrannasta ulkomaille, jos se on turvallista ja kohdemaassa otetaan vastaan suomalaisia.

Jos henkilökuntaan kuuluva tai opiskelija vierailee ulkomailla, häntä ohjeistetaan jäämään kotiin 14 vuorokaudeksi. Kaksi viikkoa lasketaan siitä päivästä, kun henkilö on palannut Suomeen. Ohjeistus 14 vuorokauden etätyöstä tai -opiskelusta koskee kaikkia maita.

Maskisuositusta odotetaan

Provosti Liisa-Maija Sainio sanoo korkeakoulujen olevan valmiita muuttamaan toimintaansa koronan suhteen, jos tilanne sitä vaatii. Hän muistuttaa, että oppilaitoksilla on jo keväältä kokemus etäopiskelusta ja -työskentelystä.

– Odotamme kovasti, mitä tapahtuu kansallisen maskisuosituksen osalta ja miten se kenties vaikuttaa meidän toimintaamme.

Korkeakoulut suosittelevat kirurgisia suu-nenäsuojaimia henkilökunnalle ja opiskelijoille tilanteisiin, joissa turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Kirjaston kaltaisissa palvelutilanteissa toimiville työntekijöille korkeakoulut tarjoavat muovivisiirit.