Ovako on myyty: Imatran terästehdas päätyy osaksi kansainvälistä Nippon-konsernia

Japanilaisyhtiö ostaa Ovakon avulla jalansijaa eurooppalaisilta markkinoilta.

Mika Strandèn

Ovako päätyy kansainvälisen teräsyhtiön alle.
Ovako päätyy kansainvälisen teräsyhtiön alle.

Pääomasijoitusyhtiö Triton on myynyt Ovako Groupin koko osakekannan. Ostaja on teräsyhtiö Nippon Steel & Sumimoto Metal Corporation.

Japanilainen Nippon-yhtiö lukeutuu kansainvälisesti suurimpiin teräsyhtiöihin. Yhtiöllä on valmistusta yli 15 maassa. Japanissa tuotantoyksiköitä on 12. Vuositasolla yhtiön tuotanto on noin 45 miljoonaa tonnia.

Ovakon konsernijohtaja Marcus Hedblom uskoo kaupan edesauttavan Ovakon kehittymistä tulevaisuudessa. Seitsemän vuotta kestäneen Triton-omistuksen aikana Ovako on Hedblomin mukaan vahvistanut kilpailukykyään ja markkina-asemaansa.

— Tavoitteenamme on jatkaa kasvua tulevien vuosien aikana, sanoo Hedblom tiedotteessa.

Japanilaisyhtiö tähtää Eurooppaan

Nippon hakee Ovakolla jalansijaa Euroopasta. Yhtiön tiedotteen mukaan kaupalla tavoitellaan kansainvälisen liiketoiminnan vahvistamista ja laajentamista. Ovakon myötä japanilaisyhtiö saa Euroopasta sekä tuotantoyksiköitä että myyntitoiminnan.

Ovakolla on tuotantoa kymmenellä paikkakunnalla sekä edustus yli 30 maassa. Myyntikonttoreita Ovakolla on Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa. Nipponilla on tähän mennessä ollut tuotantoa Euroopassa vain Ruotsissa.

Ovakon pääkonttori sijaitsee Tukholmassa. Nippon-yhtiön pääkonttori puolestaan on Tokiossa.

Tritonin ja Nipponin välinen kauppa vaatii vielä viranomaisten hyväksynnän. Osapuolet ovat sopineet, että kaupan ehtoja ei julkisteta. Siten myöskään kauppasummaa ei kerrota julkisuuteen.

Juttua täydennetty lisätiedoilla 15.3. klo 9.21. ja klo 11.12.