Kiinalaiset vetäytyivät Myllykosken bioetanolihankkeesta — Aate Laukkanen ei aio luovuttaa

Lukas Pearsall

Suomen Bioetanolin toimitusjohtaja Aate Laukkanen ei ole valmis luovuttamaan, vaikka kiinalaisrahaa ei Myllykosken bioetanolihankkeelle saatukaan. Arkistokuva on huhtikuulta 2015.
Suomen Bioetanolin toimitusjohtaja Aate Laukkanen ei ole valmis luovuttamaan, vaikka kiinalaisrahaa ei Myllykosken bioetanolihankkeelle saatukaan. Arkistokuva on huhtikuulta 2015.

Kiinalaiset ovat vetäytyneet Myllykosken bioetanolitehdashankkeesta.

Tämän vuoden alussa kiinalainen rahastoyhtiö vahvisti investoivansa reilut 200 miljoonaa euroa Myllykosken bioetanolitehtaaseen ja Savonlinnan biodieseltehtaaseen. Kiinalaisilta tulleen tiedotteen mukaan sopimus Suomen Bioetanolin kanssa allekirjoitettaisiin jo maaliskuussa.

Asiat eivät kuitenkaan edenneet. Suomen Bioetanolin toimitusjohtaja Aate Laukkanen kertoo saaneensa tiedon kiinalaisten vetäytymisestä heinäkuun alussa.

Jos kiinalaisrahaa olisi saatu hankkeeseen alkuperäisen aikataulun mukaan, bioetanolin tuotanto olisi voinut alkaa Myllykoskella suunnitelmien mukaan kesällä 2019.

— Harmittaa, että meni melkein vuosi kiinalaisten kanssa seurustellessa, pettynyt Laukkanen sanoo.

Bioetanolitehtaan perustaminen Myllykoskelle alkaa näyttää entistä epätodennäköisemmältä. Suomen Bioetanoli on saanut jo kertaalleen jatkoaikaa työ- ja elinkeinoministeriön myöntämälle 30 miljoonan euron energiatuelle. Jatkoaika menee umpeen kahden viikon kuluttua heinäkuun lopussa.

Aate Laukkanen kertoo käyneensä ministeriössä viime viikon perjantaina keskustelemassa jatkosta.

— Keskustelujen perusteella on kolme vaihtoehtoa: lopettaminen, jatkohakemuksen jättäminen tai tehtaan perustamispäätös. Perustamispäätökseen ei ole rahaa. Lopettaminenkaan ei ole vielä mielessä, joten todennäköisesti jätämme tuesta jatkohakemuksen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.