Lappeenrannan viimevuotisen kultaliikemurron tuomioista kaksi muuttui hovioikeudessa – Hovioikeus vapautti yhden tuomituista ja hylkäsi syytteen

Lappeenrannan Kauppakadulla sijaitsevasta Suomen Kultakellon liikkeestä varastettiin erilaisia arvokelloja lähes miljoonan euron arvosta.

Marleena Liikkanen

Suomen Kultakellon yrittäjä Martti Kotisalo siirsi murtajien rikkomaa ovea viime vuoden syyskuussa. Arkistokuva.
Suomen Kultakellon yrittäjä Martti Kotisalo siirsi murtajien rikkomaa ovea viime vuoden syyskuussa. Arkistokuva.

Arvokellojen varastamisesta tuomituista puolalaismiehistä kahden tuomiot ovat muuttuneet Itä-Suomen hovioikeudessa.

Lappeenrannan Kauppakadulla sijaitsevaan Suomen Kultakellon liikkeeseen murtauduttiin syyskuussa 2016. Liikeen ovi rikottiin ajamalla sitä päin varastetulla autolla. Liikkeestä vietiin erilaisia arvokelloja, joiden myyntiarvo oli yhteensä 869 980 euroa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus oli tuominnut Igor Golaszewskin ja Grezegorz Sokalskin kolmen vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Wieslaw Kozik tuomittiin kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeusrangaistukseen.

Hovioikeus hylkäsi syytteen Kozikin törkeästä varkaudesta ja päästi miehen vapaaksi lokakuussa. Kozik ei ollut tekopaikalla varkauden tapahtuessa, eikä hänen hallussaan ole näytetty oleen varastettua omaisuutta.

Siitäkään ei ole näyttöä, että mies olisi saanut palkkion tai olisi ollut suunnittelemassa tekoa.

Golaszewskin hovioikeus totesi syyllistyneen kahteen moottorikulkuneuvon varastamiseen yhdessä tuntemattomaksi jääneen henkilön kanssa. Hänen tuomionsa nousi kolmeen vuoteen ja viiteen kuukauteen vankeutta.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden päätöstä, jonka mukaan mies oli syyllistynyt törkeään varkauteen. Hänen on myös maksettava vakuutusyhtiöille korvauksia ja kuluja noin 13 000 euroa sekä korot. Sokalskin tuomion hovioikeus piti ennallaan.

Golaszewski ja Sokalski pidetään edelleen vangittuna.