Taksiyrityksessä käteisestä ei pidetty kirjaa ja verottajalta jäi saamatta noin 14 000 euroa — Yritystä pyörittäneet tuomittiin sakkoihin ja ehdolliseen vankeuteen

Syytetyt kiistivät syytteet. Oikeuden mukaan molempien syytettyjen on pitänyt pitää todennäköisenä sitä, että kirjanpito ei vastannut myyntiä ja verotus on ollut virheellistä.

Kai Skyttä

Taksiyrityksessä käteisestä ei pidetty kirjaa ja verottajalta jäi saamatta noin 14 000 euroa — Yritystä pyörittäneet tuomittiin sakkoihin ja ehdolliseen vankeuteen

Eteläkarjalaista taksiyritystä pyörittäneet nainen ja mies on tuomittu kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja sakkoihin. Syytteen mukaan omistajat olivat laiminlyöneet liiketapahtumien kirjaamista, minkä vuoksi verottajalle ilmoitettu myynti oli ilmoitettu pienemmäksi kuin se oli todellisuudessa ollut.

Syytetyt kiistivät syytteet.

Verohallinnon arvion mukaan siltä on jäänyt saamatta lähes 14 000 euroa veroja, koska yhtiön omistajat olivat jättäneet ilmoittamatta yrityksen tuloja vuosina 2014—2016. Verotarkastuksessa selvisi, että taksiyhtiössä ei pidetty kassakirjaa käteisestä rahasta. Naisen mukaan käteinen oli käytetty yhtiön juokseviin menoihin kuten auton kuluihin, mutta myös kaupassa käyntiin.

Nainen kertoi, että hän oli uupunut, eikä kyennyt keskittymään taksiyhtiön pyörittämiseen. Hän ei myöskään osannut kunnolla käyttää taksimittaria, eikä saanut tulostettua oikeita kuukausiraportteja.

Kirjallinen huomautus ei johtanut toimenpiteisiin

Vuonna 2015 yhtiölle annettiin kirjallinen huomautus, koska kirjanpitoon kirjatut summat eivät vastanneet tilille tulleita summia. Tuolloin yhtiöstä vastuussa ollut mies ei kuitenkaan ryhtynyt toimiin kirjanpidon korjaamiseksi.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden mukaan molempien syytettyjen on täytynyt pitää todennäköisenä sitä, että kirjanpito ei vastannut myyntiä, minkä vuoksi myös verotus on ollut virheellistä.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen 60 päivän ehdolliseen vankeuteen vuosina 2014—2016 tapahtuneesta kirjanpitorikoksesta sekä veropetoksesta. Lisäksi hänen on maksettava Verohallinnolle rikoksella aiheuttamansa vahinko 12 196,57 euroa korkoineen.

Mies tuomittiin 40 päiväsakkoon yhdeksän kuukauden aikana tapahtuneista kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta. Hänen on maksettava sakkoja 1 440 euroa. Syytettyjen on maksettava yhdessä Verohallinnolle 1 589,22 euroa korkoineen.

Oikeuden mukaan naista ei voitu tuomita sakkoihin, koska kyse on pidemmästä rikoksen tekoajasta kuin miehen kohdalla ja koska nainen vältti rikoksella veroja yli 10 000 euroa.

Torstaina annetut käräjäoikeuden tuomiot eivät ole lainvoimaisia, vaan niistä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.