Luumäki laittaa sosiaali- ja terveysalan kiinteistöt myyntiin — Savitaipale alkaa neuvotella kaupoista Mehiläisen kanssa

Länsi-Saimaan kunnat kauppaavat joukolla sosiaali- ja terveysalan kiinteistöjään. Suuret hoiva-alan jätit ovat todennäköisiä ostajia.

Kai Skyttä

Luumäen kunnanhallitus päätti laittaa muun muassa hyvinvointiaseman kiinteistön myyntiin.
Luumäen kunnanhallitus päätti laittaa muun muassa hyvinvointiaseman kiinteistön myyntiin.

Etelä-Karjalan läntiset kunnat tarjoavat joukolla myyntiin sosiaali- ja terveysalan kiinteistöjään. Luumäki liittyi myyjien joukkoon maanantaina, kun kunnanhallitus päätti käynnistää sote-kiinteistöjensä kilpailutuksen. Tarjouspyyntöasiakirjat on määrä saada kunnanhallituksen käsittelyyn loka—marraskuun aikana.

Kilpailutus koskee Luumäellä hyvinvointiasemaa, Vallikotia, Patteritie 10:n kiinteistöä sekä Sotiemme Luumäen Veteraanit -yhdistyksen omistamaa Mäntykotia. Kunta ei velvoita kiinteistön ostajaa tuottamaan kiinteistössä palveluita, mutta tilat tulee kuitenkin vuokrata Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirille (Eksote) siihen asti, kunnes Eksote luopuu palvelun järjestämisestä.

Luumäki varaa itselleen oikeuden hylätä kaikki tarjouspyynnöt.

Savitaipale valitsi Mehiläisen

Savitaipale on ollut naapureitaan askeleen edellä neuvotteluissa. Kunnanhallitus päätti maanantaina käynnistää sopimusneuvottelut Mehiläinen Oy:n kanssa. Tarvittaessa neuvotteluja jatketaan myös muiden yritysten kanssa, ellei Mehiläisen kanssa päästä kunnan kannalta tyydyttävään lopputulokseen.

Kunnan edustajiksi sopimusneuvotteluihin nimettiin kunnanhallituksen puheenjohtaja Janne Hölsä (kesk.), kunnanvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Leena Saramies (pro), kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Juhani Kylliäinen (ps) sekä kunnanhallituksen jäsen Matti Vahvanen (pro). Savitaipaleen vanhusten tukiyhdistyksen hallitus tekee omistamiensa rakennusten myynnistä ja sopimusneuvottelujen jatkamisesta erillisen päätöksen.

Savitaipaleen kunnan ja paikallisen vanhaintukiyhdistyksen myyntilistalla ovat hyvinvointiasema, Koivukoti, Peiponpesä, Haapatien rivitalot, toimintakeskus Suvanto sekä rivitalot Valkama I ja II.

Lemi jatkaa neuvotteluja kaikkien kanssa

Kiinteistöjään niin ikään myyvä Lemi sai viime viikolla alustavat myyntitarjoukset Attendolta, Esperi Carelta ja Mehiläiseltä. Maanantaina kokoontunut kunnanhallitus valtuutti kunnanjohtajan jatkamaan neuvotteluja sote-kiinteistöjen omistuksesta kaikkien tarjouksen tehneiden kanssa.

Lemillä myynnissä ovat hyvinvointiasema ja Vanamo-koti sekä Lemin vanhusten tukiyhdistyksen omistamat Kanervakoti ja Jäkäläkoti sekä entisen Palolakodin ja seurakuntatalon läheisyydessä sijaitsevat huoneistot.

Lemin saamat tarjoukset koskevat eri tavalla eri kiinteistöjä, joten tarjousten suora vertailu on vaikeaa. Kunnan lähtökohtana on kiinteistöjen säilyminen nykyisessä käytössä mahdollisen sote- ja maakuntauudistuksen jälkeenkin.