Iso alakoulu ja kaksi pientä yläkoulua Lappeenrannan länsialueella eivät ole kaikkien päättäjien mieleen

Otto Ponto

Sammonlahden suurkoulussa olisi paljon saattoliikennettä, koska suuren alakoulun lisäksi siellä olisi esikoulu ja päiväkoti. Liikennejärjestelyjä pitäisi muuttaa nykyisistä.
Sammonlahden suurkoulussa olisi paljon saattoliikennettä, koska suuren alakoulun lisäksi siellä olisi esikoulu ja päiväkoti. Liikennejärjestelyjä pitäisi muuttaa nykyisistä.

Lappeenrannan vihreiden valtuustoryhmän mukaan länsialueen palveluverkkoselvitystä on tehty liiaksi keskittämisen ehdoilla. Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Virpi Junttilan mukaan selvitykseen ei ole otettu mukaan sellaisia asioita, jotka eivät tue keskittämisratkaisua.

— Raporttiin ei esimerkiksi ole kirjattu tietoa, kuinka paljon enemmän vanhemmat alkavat viedä lapsia autolla kouluun, kun koulumatka kasvaa kilometristä ylöspäin, vaikka se olisi ollut helposti saatavissa, Junttila sanoo.

Palveluverkkoselvityksen tuloskin oli Junttilan mielestä ennalta-arvattava, koska Lappeenrannan kaupunginvaltuustossa keskittäminen oli mukana jo vuoden 2013 säästöohjelmassa yhtenä vaihtoehtona.

Isojen valtuustoryhmien mukaan länsialueen palveluverkkoselvitys on harvinaisen perusteellisesti tehty. Sekä Päivi Kukkonen (sd.), Joonas Grönlund (kok.) että Jouni Kemppi (kesk.) ovat sitä mieltä, että kaikki vaihtoehdot ovat päässeet tasavertaisesti esille.

— Valittua ratkaisua on vaikea ohittaa, koska sama vaihtoehto on sekä pedagogisesti että taloudellisesti paras, kokoomuksen Grönlund sanoo.

Isoja kouluja on perusteltu valinnaisaineiden suurella kirjolla. Vihreiden Junttilan mukaan perustelu kuitenkin ontuu.

— Jos Sammonlahden yläkoulu jakautuisi kahteen, yläkouluista tulisi Lappeenrannan pienimmät, ja niiden mahdollisuudet tarjota valinnaisaineita olisivat heikot. Ja juuri yläkoulussa valinnaisaineilla on iso merkitys, Junttila sanoo.

Perussuomalaisten Ilpo Heltimoinen haluaisi arvokeskustelua siitä, mihin lappeenrantalaisilla on varaa ja halua laittaa verorahansa.

— Nykyiseen budjettiin ei mahdu kuin keskitetty ratkaisu, mutta entä jos asiaa katsottaisiin tulevienkin budjettiraamien kautta, Heltimoinen sanoo.

Kristillisten valtuustoryhmän puheenjohtajan Juha Rantalaisen mielestä alakouluja pitäisi länsialueelle jäädä enemmän kuin yksi.

Junttilan ja Myön Juha Härkösen mukaan kerätty kuntalaispalaute, muun muassa ylilänsialueella kerätty tuhannen nimen adressi, puuttuu raportista kokonaan.

— Pienemmissäkin asemakaavamuutoksissa kuntalaisten ääni kuuluu paremmin kuin tässä valtavan isossa. Kuntalaisia on kyllä kuultu tässä asiassa, mutta palautetta ei ole otettu huomioon, Junttila sanoo.

Korjattu 9:14 Joonas Gröhndahl Grönlundiksi.

Liisa Kukkola

Liisa Kukkola

Luetuimmat