"Tämä kieltämättä näyttää erikoiselta"— Lappeenrannan keskustalaiset äänestivät maakuntavaltuustossa oman kaupunkinsa päätöksiä vastaan

Mika Strandén

Kansanedustaja Ari Torniainen äänesti viime viikon maanantaina jäsenmaksusäästöjen puolesta Lappeenrannan valstuustossa. Maakuntavaltuustossa tällä viikolla mieli oli muuttunut.
Kansanedustaja Ari Torniainen äänesti viime viikon maanantaina jäsenmaksusäästöjen puolesta Lappeenrannan valstuustossa. Maakuntavaltuustossa tällä viikolla mieli oli muuttunut.

Kuntien maksamat jäsenmaksut Etelä-Karjalan liitolle sähköistivät vuoden viimeistä maakuntavaltuuston kokousta maanantaina.
Osa lappeenrantalaisista päättäjistä äänesti maakuntavaltuuston kokouksessa Lappeenrannan valtuuston tekemään päätöstä vastaan. Äänestyksessä kyse oli kuntien Etelä-Karjalan liitolle maksamien jäsenmaksujen pienentämisestä.
Lappeenrannan omaa päätöstä vastaan äänesti muun muassa keskustalainen kansanedustaja Ari Torniainen, joka on Lappeenrannan kaupunginvaltuuston ja maakuntavaltuuston puheenjohtaja.
Torniaisen mieli muuttui vain viikko Lappeenrannan kaupunginvaltuuston tekemän päätöksen jälkeen.
— Myönnän toki, että tämä kieltämättä näyttää erikoiselta. Virkamiesprosessi ei alunperin ollut riittävän hyvä ja nyt tämä kaatui päättäjien niskaan, Torniainen sanoo.

Lappeenranta maksaa liitolle noin 1,3 miljoonaa euroa

Lappeenrannan valtuusto päätti edellisellä viikolla, että Lappeenrannan kaupungin eri toimialoille kohdistamat säästövelvoitteet ulotetaan myös kuntayhtymien toimintaan. Maakuntaliiton osalta tämä olisi tiennyt hieman vajaan 50 000 euron säästöä Lappeenrannan maksuosuuteen.
Torniaisen ja kahden muun keskustalaisvaltuutetun äänet ratkaisivat, kun maksuosuudet päätettiin lopulta pitää ennallaan tiukan äänestyksen jälkeen äänin 15-14. Lappeenranta maksaa Etelä-Karjalan liitolle jäsenmaksuina lähes 1,3 miljoonaa euroa. Se on 57 prosenttia kuntien rahoitusosuudesta.
Kunnat rahoittavat maakuntaliittoa yhteensä 2,2 miljoonalla eurolla. Imatra on toiseksi suurin maksaja vajaan puolen miljoonan euron osuudellaan.

"Toivon, että asiaan saadaan ratkaisu kevään aikana"

Torniaisen lisäksi Lappeenrannan valtuuston linjausta vastaan äänestivät myös lappeenrantalaiset Jari Karhu ja Karoliina Ahtiainen.

Torniainen perustelee päätöstään sillä, että olisi lappeenrantalaisena ollut päättämässä myös muiden kuntien jäsenmaksuista. Kaupunginvaltuuston päätöksessä puhuttiin ainoastaan Lappeenrannan maksuosuudesta.
— Maakuntavaltuustossa tehty esitys koski kaikkien kuntien maksuosuuksien pienentämistä. Jos maksuja pudotetaan reilusti, olisi hyvä tietää etukäteen, miten se vaikuttaa liiton toimintaan.
Torniainen muistuttaa, että jäsenmaksupäätökseen lisättiin Liisa Terävän (sd.) ponsiesitys, jonka mukaan liiton maksuosuuksia tarkastellaan uudelleen vuoden 2018 kevään aikana. Tarkastelu tehdään kun päätös maakuntauudistuksesta on vahvistettu eduskunnassa.
— Toivon, että asiaan saadaan ratkaisu kevään aikana. Tätä on nyt mahdollista käsitellä ja valmistella rauhassa.

Kaupunginhallitus haluaa selvityksen asiasta

Kolmikon äänestyskäyttäytyminen nousi esille myös Lappeenrannan kaupunginhallituksen kokouksessa maanantai-iltana. Kaupunginhallitus päätti ylimääräisenä asiana pyytää kirjallista selvitystä keskustan kolmikolta.
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) sanoo yllättyneensä keskustalaisten äänestyskäyttäytymisestä.
— Valtuusto oli yksimielinen ja päätökseen kirjattiin, että kuntayhtymissä toimivien pitää noudattaa päätöstä. Itse käytin vielä muistutuspuheenvuoron asiasta.
Kakkola ei ota kantaa mahdollisiin seuraamuksiin.
— Minulla ei ole käsitystä siitä, miksi näin on toimittu. Siksi olemme pyytäneet selvitystä asiasta. Katsotaan, mitä he vastaavat.

Kommentoidut