Kotiteollisuus esiintyy etänä ja keikalle pääsee kotisohvalla – Etelä-Saimaa lähettää Nuijamiehen Karanteeni-liven suorana pitkänperjantain iltana

Poikkeustila vaatii poikkeuksellisia ratkaisuja. Karanteenikeikka kerää Nuijamiestä pyrörittävälle yhdistykselle varoja, mutta tilaisuutta voi katsella myös maksutta.

Jari Silvennoinen

Kotiteollisuus tulee pitkänäperjantaina suoraan kotisohvallesi.
Kotiteollisuus tulee pitkänäperjantaina suoraan kotisohvallesi.

Tällaista keikkaa ei Nuijamiehessä ole koskaan ennen järjestetty. Kotiteollisuus, lappeenrantalainen suomipopyhtye Aston Kalmari sekä Minna Mänttäri & Seppo Äikäs -duo esiintyvät pitkänäperjantaina tyhjälle katsomolle Nuijamiehen Karanteeni-live-konsertissa.

Tilaisuuden juontavat Mari Perankoski ja Antti Hyyrynen.

Tapahtuma lähetetään suorana netissä pitkänä perjantaina kello 19 alkaen. Sitä voi katsoa Nuijamiehen Facebook- ja Youtube-kanavilla sekä Etelä-Saimaan verkkosivulla. Tilaisuuteen voi ostaa vapaaehtoisen lipun Nuijamiehen nettisivujen kautta, mutta sitä pääsee katsomaan myös maksutta.

Nuijamiehen sivuilla karanteenikonserttia voi katsella vielä viikon ajan sen striimauksen jälkeen, kertoo Mikko Vento, kulttuuritila Nuijamies -yhdistyksen puheenjohtaja. Samaisen viikon ajan Nuijamiehelle voi tehdä myös lahjoituksia.

Paula Pohjamo

Keikan juontavat Mari Perankoski ja Antti Hyyrynen. Arkistokuva.
Keikan juontavat Mari Perankoski ja Antti Hyyrynen. Arkistokuva.

Luvassa myös paneelikeskustelu

Musiikin lisäksi Karanteeni-live tuo kotisohville myös paneelikeskustelun.

Keskustelua vetää Nuijamiehen markkinointi- ja hankepäällikkö Juha-Pekka Natunen, ja panelisteina ovat Mikko Vento, yksityisyrittäjä ja taiteilija Heli Pukki, ohjaaja ja näyttelijä Aapo Stavén sekä Lehmus Roasteryn perustajiin kuuluva yrittäjä Arttu Muukkonen.

Värikäs joukko pui kulttuurin ja tapahtumien tilaa sekä keinoja niiden pelastamiseksi pandemian aikana.

Virtuaalisesti mukaan on lupautunut myös muita nuijamiesmielisiä julkisuuden henkilöitä.

Aleksi Kari

Kuvanlaadun pitäisi pysyä hyvänä, vaikka katsojia olisi paljonkin, lupaa Nuijamies ry:n puheenjohtaja Mikko Vento.
Kuvanlaadun pitäisi pysyä hyvänä, vaikka katsojia olisi paljonkin, lupaa Nuijamies ry:n puheenjohtaja Mikko Vento.

Ei yli kymmentä ihmistä kerrallaan

Korkeintaan kymmenen henkilön sääntö tuo lisähaastetta konsertin järjestämiselle. Missään Nuijamiehen tiloissa ei saa olla yli kymmentä ihmistä kerrallaan.

Mikko Vento naurahtaa, kun häneltä kysyy, että miten tämä käytännössä järjestetään.

– Siten, että ennen kun yksi bändi otetaan sisälle, niin edellinen täytyy pistää ulos. Esimerkiksi osa äänentoistosta tehdään konehuoneen kautta.

Myös aulassa ja salissa olevaa väkeä liikutellaan niin, ettei missään tilassa ole tuota enempää ihmisiä kerrallaan.

– Kyllä se haasteellista on, mutta eipä voi ainakaan sanoa, että tämä homma olisi päivästä toiseen samanlaista, Vento toteaa.

Myös esiintyjät ovat uudenlaisen tilanteen edessä. Kun esiintyjä ei saa kontaktia yleisöön – joka istuu toivottavasti runsaslukuisena ruutujen toisella puolella – niin kuinka hän saa lietsottua itsensä kunnon keikkatunnelmaan?

Vento on varma siitä, että kyllä se tunnelma jostain löytyy.

– Tämä tilanne on tavallaan bändeille myös paluu sinne ihan alkuun, niihin aikoihin, jolloin heidän keikoillaan ei kovin paljoa ihmisiä vielä ollut.

Laura Mykkänen

Nuijamies kerää varoja, mutta tuottaa ihmisille iloa myös maksutta.
Nuijamies kerää varoja, mutta tuottaa ihmisille iloa myös maksutta.

Yhdistys kerää varoja, mutta konsertin näkee maksutta

Vaikka Nuijamies kerää konsertilla toiminnalleen varoja, se haluaa tarjota tämän konsertin kaikille myös maksutta.

– Tämä epidemia vaikuttaa todella monien tulotasoon. Halusimme tarjota kaikille vähän iloa tämän synkkyyden keskellä, Vento sanoo.

Nuijamies suunnittelee muitakin varainkeruutoimia.

– Valmistelemme parhaillaan mesenaattikampanjaa. Se saadaan liikkeelle kevään aikana. Lisäksi olemme avanneet nettikaupan, ja jos pitkänperjantain konsertti menee hyvin, järjestämme varmaan toisen samantapaisen. Paikalliset artistit ovat olleet siitä jo meihin yhteydessä, Vento kertoo.

Myös yhdistyksen jäsenmäärä on kääntynyt selvään nousuun koronaepidemian aikana, Vento sanoo, ja huomauttaa että jäseneksi liittyminen on turvallista: Nuijamies ei velvoita jäseniään tekemään mitään.

Suurin Nuijamiestä kannatteleva kädenojennus tuli kuitenkin Etelä-Karjalan Osuuspankilta.

– Osuuspankki tukee Karanteeni-live-keikkaa, samoin kuin Lappeenrannan kaupunkikin, mutta lisäksi löysimme pankin kanssa ratkaisun myös vuokrakuluihin. Ilman sitä olisimme olleet todella lähellä koko toiminnan alasajoa, Vento sanoo.

Kesästä tulee hiljainen

Ennen kuin hallitus kielsi isojen ihmismäärien kokoontumisen koronaviruksen takia, Nuijamiehen kalenterit olivat täynnä. Myös syksy oli myyty.

Koronan myötä kaikki tapahtumat on kuitenkin peruttu pitkäksi aikaa. Nuijamiehessä peruttuja tapahtumia on tällä hetkellä noin 50, Vento sanoo.

– Joitakin tapahtumia on saatu siirrettyä syksylle sekä keväälle 2021, mutta osalle ei ole löydetty korvaavaa aikaa.

Nuijamiehen oli tarkoitus järjestää tänä kesänä muun muassa jääkiekon MM-kisojen oheistapahtumia sekä jalkapallokatu EM-kisojen ajaksi. Ne on nyt raakattu kalenterista pois, ja huhtikuun kuudentena myös Nuijamiehessä alkoivat lomautukset, Vento kertoo.

Tällä tietoa tapahtumat, konsertit, elokuvat ja muut alkavat pyöriä jälleen elokuun puolivälin tienoilla.

– Kesästä tulee tosi hiljainen, paikallispainotteinen ja kustannustehokas. Mutta ravintola avataan heti, kun hallitus purkaa kiellot, Vento vakuuttaa.

Nuijamiehen Karanteeni-liveä voi katsoa osoitteissa www.nuijamies.fi ja www.esaimaa.fi perjantaina 10. huhtikuuta kello 19.