Lappeenrannan Iso apu -palvelukeskuksessa sisäilmaongelmia — Vain muutaman vuoden ikäisen rakennuksen muovimatot pitää vaihtaa, osa henkilökunnasta väistötiloihin kesän ajaksi

Muovimaton vesiliukoinen liima ja betoni reagoivat keskenään ja vapauttavat ärsyttäviä yhdisteitä ilmaan. Vaihdettavaa muovimattoa on palvelukeskuksen noin 1 300 neliön tiloista hieman alle puolet.

Minna Mänttäri

Iso apu -palvelukeskus sijaitsee Lappeenrannan Kauppakadulla lähellä kauppakeskus Galleriaa.
Iso apu -palvelukeskus sijaitsee Lappeenrannan Kauppakadulla lähellä kauppakeskus Galleriaa.

Lappeenrannan Iso apu -palvelukeskuksessa on sisäilmaongelmia. Sisäilmaongelmien takia palvelukeskuksen muovimattoja vaihdetaan toisiin lattiamateriaaleihin kesän aikana.

— Kaikkiaan muovimattoja vaihdetaan toisiin noin 600 neliön alueelta, kertoo tilahallintapäällikkö Jari Villanen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä (Eksote).

Villanen kertoo, että kohteesta on tullut jatkuvasti ilmoituksia välillä kylmästä, kuumasta, vedosta ja ilman loppumisesta.  

— Kun asiaa mentiin selvittämään, havaittiin hajuja, joiden syyksi paljastui tarkemmissa tutkimuksissa tämä muovimatto-ongelma. Herkimmät olivat saaneet myös ärsytysoireita, joiden syytä ei oltu saatu selville.    

Mikrobeja tai kosteusvaurioita ei Eksoten tiloista kuitenkaan ole löytynyt.

Minna Mänttäri

Osa palvelukeskuksen henkilöstöstä muuttaa väistötiloihin Armilan sairaalaan.

Nuori rakennus

Iso apu -palvelukeskus sijaitsee kerrostalossa, joka on valmistunut vuonna 2013 Lappeenrannan Kauppakadulle. Eksote toimii tiloissa vuokralaisena, ja muutto tiloihin tapahtui asteittain vuodenvaihteessa 2014. Samassa rakennuksessa on Suomen Seniorikotien vuokra-asuntoja. Suomen Seniorikotien toiminnanjohtaja Susanna Leppänen kertoo, että heidän tiedossaan ei ole sisäilmaongelmia kiinteistön vuokra-asunnoissa.

Eksoten Iso apu-palvelukeskuksissa annetaan palveluohjausta sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeessa oleville ikäihmisille ja vammaisille henkilöille sekä heidän läheisilleen.

Palvelukeskuksen sisäilmaongelmien syyksi on paljastunut tiloihin laitettu muovimatto. Sitä on palvelukeskuksen noin 1 300 neliön tiloista hieman alle puolet.

— Muovimaton pohjassa oleva vesiliukoinen liima ja betonin alkalisuus reagoivat keskenään. Aina ei välttämättä tarvita edes erillistä kosteutta, että näitä ihmisiä ärsyttäviä yhdisteitä pääsee ilmaan, Villanen selittää.

Hänen mukaansa on valitettavaa, että vain muutaman vuoden ikäisessä rakennuksessa on ongelmia.

— Samantyyppisiä ongelmia on Lappeenrannassa esimerkiksi osissa keskussairaalaa. Rakennukset on tehty silloisen parhaan ymmärryksen mukaan, eikä kukaan tahallaan tee huonoa jälkeä.

Lattiamateriaalien vaihto kesällä

Korjaustyöt palvelukeskuksella ovat alkaneet vastikään, ja ne kestävät noin kolme kuukautta. Esimerkiksi rakennuksessa sijaitseva työvalmennuskeskuksena toimiva kahvila Kaisla on alustavasti suljettuna kesäkuun loppuun saakka.

Palvelukeskuksessa työskentelee kaikkiaan noin 100 henkilökunnan jäsentä, mutta kaikki eivät ole paikalla yhtäaikaa. Heistä ne, jotka eivät tee asiakasvastaanottotyötä paikan päällä, siirtyvät portaittain väistötiloihin kesän aikana.

Kaikkiaan väistötiloihin siirtyy useita kymmeniä henkilöitä, mutta heidän tarkka lukumääränsä ei ole Villasella vielä tiedossa.

— Suurin osa heistä menee väistötiloihin Armilan sairaalaan. Väistötiloina käytetään osaston 3 tyhjiä potilashuoneita, jotka on varustettu atk-pisteillä.

Asiakastyötä tekevät henkilökunnan jäsenet jäävät palvelukeskuksen tiloihin ja vaihtavat tarvittaessa huoneita sitä mukaa kun tilojen remontti etenee. Työt eivät vaikuta keskuksen asiakkaisiin, vaan palvelukeskus on auki normaalisti.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet