Meteorologi on pessimistinen talven tulon suhteen: Sää viilenee Etelä-Karjalassa ehkä vain viikoksi

Talvisää: Lähipäiviksi on luvassa viimeaikaista kylmempää säätä. Kunnon talvea ei meteorologin mukaan ole kuitenkaan näköpiirissä. Lunta voi tulla Etelä-Karjalassa 5–15 senttiä.

Anu Kiljunen

Etelä-Karjalassa on hetkittäin koettu talvista säätä, mutta talvi ei ole kestänyt montaa päivää.
Etelä-Karjalassa on hetkittäin koettu talvista säätä, mutta talvi ei ole kestänyt montaa päivää.

Etelä-Karjalan säässä on tapahtunut lievä käännös kylmempään suuntaan. Lähipäiviksi on luvassa viimeaikaista talvisempaa säätä, mutta pakkasäätä kestää korkeintaan viikon verran. Näin arvioi meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Pitkän ajan sääennusteet eivät Tuovisen mukaan lupaa tämän pysyvämpää talvisäätä. Tällä hetkellä näyttää Tuovisen mukaan siltä, että viikon päästä sää lauhtuu uudelleen.

Lähipäivien viileneminen näkyy Tuovisen mukaan erityisesti yölämpötiloissa. Ne ovat selvästi pakkasen puolella. Päivisin on useimmiten pikkupakkasta. Lähipäivien kylmin sääjakso kestää sunnuntai-illasta tiistaiaamuun.

Suomessa on ollut pitkän aikaan matalapainesäätä, eli Pohjois-Atlantilta saapuvat matalapaineet kulkevat vuorollaan Suomen yli lännestä itään.

Nyt korkeapaine voimistuu vähäksi aikaa Suomen pohjoispuolelle, mutta Tuovisen ennusteen mukaan matalapainesäätä on luvassa sen jälkeen.

Etelä-Karjalassa saadaan lunta tulevina päivinä arviolta 5–15 senttiä. Maahan jäävän lumikerroksen paksuus riippuu Tuovisen mukaan siitä, onko välissä lauhaa ja missä määrin satanut lumi tamppaantuu.

Lappeenranta sijaitsee karkeasti ottaen eteläisen ja läntisen lauhan sään sekä viileämmän itäisen ja pohjoisen sään rajamailla. Lappeenrannan pohjoispuolella sää voi Tuovisen mukaan olla lähipäivinä talvisempaa ja lunta voi tulla vähän enemmän.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset