Pääkirjoitus: Lappeenranta astuu askeleen kohti pormestarimallia

Lappeenranta siirtyy syksyyn mennessä uuteen aikaan, kun kaupunki ryhtyy maksamaan palkkaa kaupunginhallituksen tehtävien hoidosta.
Siirtyminen osa-aikaisesti palkattuun kaupunginhallituksen puheenjohtajuuteen on oikea päätös, vaikka päättäjien saamat palkkiot ja korvaukset nousevat herkästi arvostelun kohteeksi. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on kaupunkinsa merkittävin poliittinen johtaja ja tehtäviä on tarjolla niin paljon kuin ehtii tehdä. Osa-aikaisuuden avulla kaupunginhallituksen puheenjohtaja saa aikaa tehtäviensä hoitoon. Henkilöstä riippumatta häneltä on vastavuoroisesti myös lupa odottaa parempaa asioihin perehtymistä ja punnitumpia päätöksiä.
Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola (sd.) ounasteli (E-S 24.4), että osa-aikaisuus voi olla askel kohti pormestarimallia. Mallia kannatta pohtia edelleen, vaikka se viime vuonna tyrmättiin.
Päätoiminen pormestari valitaan suoralla vaalilla kuntavaalien yhteydessä suurimmasta poliittisesta ryhmästä. Pormestariehdokkaat ovat etukäteen kuntalaisten tiedossa. Kuntalaisille syntyisi mahdollisuus vaihtaa johtajia vaalien kautta ja kuntajohtajien jämähtäminen eläkevirkoihin poistuisi.
Pormestarimalli toisi läpinäkyvyyttä kuntademokratiaan. Monissa kunnissa poliittista valtaa on lipsunut virkamiesjohdolle. Kyse ei ole vain virkamiesten vallanhalusta, vaan siitä, että poliitikot eivät ehdi perehtyä yhä monimutkaisempiin asioihin. Kunnille on kertynyt yli 500 lakisääteistä tehtävää. Siksi poliittisen vallan luisuminen virkamiehille on myös inhimillistä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet