Imatra säästää: Esikouluun ja 1.-2. luokille ei tulekaan omia tabletteja

Digiloikasta ei silti tingitä. Tabletteja hankitaan pienimmillekin oppilaille, mutta suunniteltua vähemmän. Laitteet eivät tule henkilökohtaiseen, vaan koko ryhmän yhteiskäyttöön.

Anu Pakarinen

Imatran kaupunki päätti vuonna 2015 hankkia henkilökohtaiset tabletit kaikille esikoulun ja peruskoulun oppilaille kolmessa vaiheessa. Tänä syksynä oli 4.–6. luokkien oppilaiden vuoro.
Imatran kaupunki päätti vuonna 2015 hankkia henkilökohtaiset tabletit kaikille esikoulun ja peruskoulun oppilaille kolmessa vaiheessa. Tänä syksynä oli 4.–6. luokkien oppilaiden vuoro.

Imatran hyvinvointilautakunta pääsi tiistaina sopuun keinoista, joilla sen ensi vuoden talousarvioesitystä karsitaan 400 000 eurolla.
Suurin yksittäinen säästö syntyy vähentämällä esikouluun ja alkuopetukseen hankittavien tablettitietokoneiden määrää.
Alun perin laitteet piti ostaa ensi syksynä kaikille esikoulun ja 1.–3. luokkien oppilaille. Arvioitu hankintamäärä oli 1 100 laitetta.
Lautakunta kuitenkin päätti, että säästösyistä henkilökohtaiset tabletit hankitaan vain kolmasluokkalaisille.
Sitä nuoremmat saavat tyytyä yhteiskäyttöön tuleviin, ryhmäkohtaisiin laitteisiin. Yhtä laitetta kohden tulee neljä tai viisi käyttäjää, kertoo hyvinvointipalvelujen johtaja Hanna-Kaisa Ellonen. Näin säästetään 83 000 euroa.

”Toimiva kompromissi”

Säästöt hyväksyttiin lautakunnassa yksimielisesti ja todennäköisesti myös ennätysajassa.

Lautakunta piti ratkaisua pedagogisesti toimivana kompromissina.
Esikoulussa ja alkuopetuksessa kotiin kuljetettavat, henkilökohtaiset tabletit eivät ole vielä pedagogisesti välttämättömiä, kun pääpaino on luku- ja kirjoitustaidon opettelussa. Tärkeää on, että digiloikassa päästään kuitenkin alkuun, Ellonen painottaa.
— Lapset pääsevät harjoittelemaan digitaalisen puolen taitoja, mutta siten, että samalla saadaan säästöä. Henkilöstöjärjestötkin pitävät tätä varsin toimivana ratkaisuna.

Väistötilojen kustannuksia ei käydä arvailemaan

Alun perin rahaa oli varattu myös Kosken koulun ja lukion ruokailun tulevien väistötilojen kustannuksiin. Taloushallinnon mukaan väistötiloista aiheutuvia kustannuksia ei kuitenkaan vielä tarvitse huomioida talousarviossa. Varaus poistettiin, mikä toi yhteensä liki 120 000 euron säästön.
— Syynä on se, ettei kustannuksia vielä tiedetä. Tämä oli totta kai iso helpotus, Ellonen kommentoi.
Loput säästöt otetaan ulkoliikunnan ostopalvelusopimuksesta (-54 000 euroa) sekä luopumalla suunnitellusta lisäresurssista maahanmuuttajien valmistavaan opetukseen (-43 000 euroa) ja päiväkoti- ja kouluverkon suunnitteluun (-64 000 euroa).
Jälkimmäisestä satsauksesta voidaan luopua, sillä kaupunki aikoo palkata projektipäällikön vetämään palveluverkkouudistusta.

Pyhiin asioihin ei kajottu

Säästöt hyväksyttiin lautakunnassa yksimielisesti ja todennäköisesti myös ennätysajassa. Koko kokous kesti vain 31 minuuttia.
Hanna-Kaisa Ellosen mukaan tämä johtui pitkälti huolellisesta valmistelusta, jossa lautakunnan puheenjohtajilla Anu Urpalaisella (kok.) ja Arto Siitosella (sd.) oli iso rooli.
Alusta saakka oli selvää, ettei lautakunta tule hyväksymään esimerkiksi opetuksen ja varhaiskasvatuksen resursseihin kajoamista, sillä nykytasoa pidetään minimitasona, josta ei ole varaa tinkiä.
Päinvastoin lasten lisääntyvän oireilun ja henkilöstön jaksamisen kannalta sijaiskustannuksiin ja lasten varhaiseen tukeen esitetään ensi vuodelle hieman lisää resursseja.

Luetuimmat

Kommentoidut