Kolmelle ehdotonta vankeutta useista väkivaltarikoksista Lappeenrannassa — Pahoinpideltyjä miehiä potkittiin, lyötiin nyrkeillä ja astaloilla sekä tökittiin veitsellä

Viidestä pahoinpitelystä tuomittu mies sai yli neljän vuoden vankeustuomion. Yksi uhreista sai keskivaikean aivovamman.

Minna Mänttäri

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi torstaina päätöksen juttusarjassa, jossa syytekohtia oli 46.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi torstaina päätöksen juttusarjassa, jossa syytekohtia oli 46.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi torstaina kolme miestä vankeuteen vakavista väkivaltarikoksista. Pisin tuomio oli yli neljä vuotta vankeutta.

Ringo Rasmus Kristian Rouvali tuomittiin viidestä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta sekä lukuisista näpistyksistä neljän vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen.

Miehen syyksi luettuja rikoksia oli yhteensä 30. Rouvali oli aiemmin tuomittu tapon yrityksestä kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen. Tuomittu pidetään vangittuna.

Kalevi-Kustaa Leppänen tuomittiin kahdesta pahoinpitelystä. Koska Leppänen syyllistyi uusiin rikoksiin koeajalla, käräjäoikeus tuomitsi hänet kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen. Leppänen pidetään vangittuna.

Kolmas syytetty tuomittiin yhdestä törkeästä pahoinpitelystä, vapaudenriistosta, vahingonteosta sekä näpistyksistä vuoden ja yhden kuukauden vankeuteen. Neljäs mies sai 15 päiväsakkoa yhdestä näpistyksestä. 

Pahoinpitelijää lyönyt tuomittiin pahoinpitelystä

Pahoinpitelyistä ensimmäinen sattui helmikuussa 2016 ravintola Amarillon ulkopuolella Lappeenrannassa. Rouvali oli pahoinpidellyt kahta miestä. Kun toinen uhreista oli kaatunut maahan, Rouvali potki ja talloi häntä ylävartalon ja pään alueelle. Syytetty myönsi oikeudessa syyllistyneensä törkeään pahoinpitelyyn nuorena henkilönä. Hänet määrättiin maksamaan uhrille noin 2 300 euroa korvauksia.

Uhreista toinen kaatoi Rouvalin maahan ja löi tätä. Uhri tuomittiin Rouvalin pahoinpitelystä 30 päiväsakkoon sekä maksamaan korvauksia 200 euroa korkoineen.

Lokakuussa 2016 Rouvali löi miestä nyrkillä kasvoihin. Teko tallentui valvontakameraan. Rouvali tunnusti pahoinpitelyn, ja hänet määrättiin maksamaan pahoinpitelemälleen miehelle korvauksia 2 100 euroa.

Uhria pahoinpideltiin keittiöveitsellä

Joulukuussa Rouvali ja toinen syytetty pahoinpitelivät miestä yksityisasunnossa Tirilässä ja estivät miehen poistumisen asunnosta.

Uhri sai kuhmuja ja ruhjeita pään alueelle, mustelmia ja ruhjeita käsivarsiinsa sekä viiltohaavan käsivarteensa.

Pahoinpitelemiseen käytettiin esimerkiksi imurin putkea ja keittiöveistä. Pahoinpitelijöistä toinen piti uhria kiinni, kun toinen pahoinpiteli.

Rouvali tunnusti teon, mutta kiisti tökkineensä uhria keittiöveitsellä. Toinen syytetty kiisti osallisuutensa kokonaan. Syytetyt kiistivät vapaudenriiston.

Käräjäoikeus katsoi, että uhrin kertomus piti paikkansa. Lääkärinlausunto, DNA-näytteet ja valokuvat tukevat uhrin kertomusta. Oikeus katsoi näytetyksi, että uhria oli tökitty veitsellä. Kyse oli törkeästä pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta.

Tuomittujen on maksettava yhdessä uhrille korvauksia noin 3 300 euroa korkoineen.

Uhria viillettiin veitsellä vatsaan

Viime lokakuussa Rouvali ja Leppänen tapasivat tuntemattoman miehen lähellä lappeenrantalaista ravintola Totemia. He olivat pyytäneet miehen mukaansa parkkihalliin nauttimaan alkoholia. Sitten he löivät miestä kasvoihin, kaatoivat tämän maahan ja talloivat häntä. Syytetyt lähtivät paikalta, mutta Rouvali palasi vielä viiltämään uhria kääntöveitsellä vatsaan.

Rouvali ja Leppänen määrättiin maksamaan uhrille korvauksia yhteensä noin 9 000 euroa korkoineen.

Kuusi päivää myöhemmin Leppänen kaatoi miehen maahan taksijonossa Lappeenrannassa. Hän polkaisi maassa makaavaa miehen pään alueelle. Uhri sai pahoinpitelystä keskivaikean aivovamman. Syytetty tunnusti pahoinpitelyn. Leppäsen on maksettava uhrille korvauksia noin 8 000 euroa korkoineen.

Tuomiot eivät ole lainvoimaisia, vaan niistä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.