Luumäki ei saanut Kotkaniemi-kylttejä Kuutostien varteen, kunnanjohtaja pelkää matkailijoiden ajavan ohi – Lähettää tylyt terveiset päätöksen tehneille virkamiehille: ”Tervetuloa tutustumaan, jos löydätte perille”

Luumäen kunnanjohtaja Anne Ukkonen harmittelee, että satunnaiset vierailijat eivät nyt löydä presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseolle.

Mika Strandén, mIKA sTRANDÉN

Kotkaniemen remontti valmistui keväällä. Nyt Luumäellä ollaan huolissaan siitä, että kaikki halukkaat eivät löydä museolle opastekylttien puuttumisen vuoksi. Arkistokuva.
Kotkaniemen remontti valmistui keväällä. Nyt Luumäellä ollaan huolissaan siitä, että kaikki halukkaat eivät löydä museolle opastekylttien puuttumisen vuoksi. Arkistokuva.

Luumäen kunta ei saa haluamaansa Kotkaniemi-kylttiä Kuutostien varteen. Kunta anoi lupaa presidentti P.E. Svinhufvudin kotimuseolle ohjaavan liikennemerkin asentamiselle, mutta sai kielteisen päätöksen Pirkanmaan Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ELY-keskus). Pirkanmaan ELY-keskus hallinnoi palvelukohdeopasteiden lupia koko maassa.

Uusi kyltitys tuli ajankohtaiseksi, kun Kuutostien perusparannus valmistui ja tien linjaus muuttui ja tie siirrettiin uudelle väylälle. Vanhalla Kuutostiellä, nykyisin Itsenäisyydentienä tunnetulla osuudella Kotkaniemi-kyltti on.

Luumäen kunnanjohtaja Anne Ukkonen kertoo, että tieto kielteisestä päätöksestä tuli kuntaan huhti–toukokuun vaihteessa.

— Olihan se täystyrmäys. Liittymiin, jotka ovat lähestyttäessä Luumäkeä, pitäisi ehdottomasti saada kyltit, koska ihmiset ajavat muuten ohi.

Ukkosen mukaan moni Lappeenrannan suunnasta museolle tullut on kertonut käyneensä Taavetissa saakka kääntymässä, kun ei ole tiennyt, mistä museolle ajetaan.

Luumäen kunta on tehnyt kielteisestä päätöksestä valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeuteen.

Marleena Liikkanen

Kuutostielle pystytettiin talvella opastekyltit johdattamaan autoilijoita Itsenäisyydentielle. Arkistokuva.

Lupia myönnetään satoja vuosittain

Lupapäällikkö Petteri Pietilä Pirkanmaan ELY-keskuksesta perustelee kielteistä kylttipäätöstä toteamalla, että Kuutostieltä on jo opastus Itsenäisyydentien infopisteelle. Kotkaniemi kuuluu Itsenäisyydentien kohteisiin.

— Yhdessä Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa tulimme siihen tulokseen, että tällä haavaa Itsenäisyydentielle opastava viitoitus oon riittävä. Itsenäisyydentiellä on viitoitus jokaiseen kohteeseen, jotka lupaa ovat hakeneet, Pietilä sanoo.

— Jos Kotkaniemelle olisi annettu opastus, yhdenvertaisuusperiaatteella se olisi tarkoittanut sitä, että se olisi pitänyt antaa muillekin.

Ukkonen ei perusteluita sulata. Hänen mielestään Itsenäisyydentien kohteet eivät ole vertailukelpoisia, vaan Kotkaniemi on kohteista selkeästi merkittävin.

— Siinä on niin merkittävästä kansallisesta kohteesta kysymys, että se olisi ansainnut pari liikennemerkkiä.

ELY-keskuksen verkkosivuilla kerrotaan, että opasteluvan myöntämiseen vaikuttavat muun muassa kohteessa tarjottavat palvelut, palvelujen taso ja kohteen sijainti sekä lähialueen muut palvelut.

Pietilän mukaan lupia kyltteihin myönnetään esimerkiksi kahviloille, kulttuurikohteille ja huvipuistoille.

— Laidasta laitaan kohteille, jotka voidaan luokitella palvelukohteeksi. Meillä on olemassa monisivuinen ohje, joka on selkänoja päätöksiä tehdessä.

Pietilän mukaan hakemuksia tulee vuosittain satoja. Hylättävien osuus on pieni.

arttu muukkonen

Presidentti P. E. Svinhufvudin kotimuseoon voi tutustua Luumäellä. Arkistokuva.

Satunnaiset ohiajajat karsiutuvat pois

Kotkaniemen mittava remontti valmistui keväällä ja museo avattiin toukokuussa yleisölle. Ukkonen ei halua arvioida, kuinka paljon Kotkaniemi menettää kävijöitä Kuutostien kylttien puutteen vuoksi. Ryhmät ja varta vasten paikalle lähteneet matkaajat Kotkaniemen todennäköisesti lopulta löytävät, mutta ohiajajien huomiota museo ei nykykyltityksellä saa.

— Satunnaiset matkailijat, jotka kyltin nähdessään kiinnostuvat, karsiutuvat nyt pois.

Museon ensimmäisen aukioloviikon aikana Kotkaniemessä vieraili lähes 1 500 ihmistä, joten kävijöitä paikalla tuntuisi riittävän. Ukkonen kutsuu myös päätöksen tehneet Pirkanmaan ELY-keskuksen virkamiehet vierailulle.

— Tervetuloa tutustumaan Kotkaniemeen, jos vain löydätte perille.

Luumäen saamasta kielteisestä palveluopastekylttipäätöksestä kertoi ensimmäisenä Yle.