Ilmatieteen laitoksen kontit töröttävät Kaukaan tehtaan tuntumassa — UPM alkaa selvittää hajuhaittoja perusteellisesti ja pitkältä ajalta

Ilmatieteen laitoksen havaintokonttien avulla selvitetään seuraavien yhdeksän kuukauden aikana, kuinka vuodenaikojen vaihtelu ja sää vaikuttavat rikkiyhdisteiden pitoisuuksiin ja hajuhaittoihin lähialueella.

Minna Mänttäri

Havaintokonttia asennettiin torstaina Insinöörintiellä Lappeenrannassa.
Havaintokonttia asennettiin torstaina Insinöörintiellä Lappeenrannassa.

Kaksi Ilmatieteen laitoksen havaintokonttia tupsahti UPM:n Kaukaan tehtaan jätevedenpuhdistamon läheisyyteen Lappeenrannassa.

Havaintokonttien tehtävänä on tutkia jätevedenpuhdistamon lähialueella esiintyvää hajuhaittaa, selvittää UPM Kaukaan sidosryhmäsuhdepäällikkö Katja Tiikasalo.

Toinen kontti sijaitsee jätevedenpuhdistamolla ja toinen Insinöörintiellä.
— Jätevedenpuhdistamomme läheisyydessä on esiintynyt ajoittain hajuhaittoja, joista olemme saaneet yhteydenottoja myös lähialueen asukkailta. Haluamme selvittää asiaa perusteellisemmin ja olemme tilanneet Kaukaan puhdistamon läheisyyteen kaksi havaintokonttia, Tiikasalo kertoo.

Havaintokonttien avulla seurataan ilmasta rikkiyhdisteiden pitoisuuksia pidempiaikaisesti ensi kevääseen asti.

Kontit hyrräämään ennen juhannusta

Kaukaan tehtaan ympäristöpäällikkö Minna Maunus-Tiihonen kertoo, että Ilmatieteen laitoksen havaintokontit ovat olleet UPM:n käytössä viimeksi pari vuotta sitten.

Hajuhaittaa esiintyi Kaukaan puhdistamon lähialueella myös aiemmin tänä keväänä. Huhtikuussa hajun syynä oli uusien ilmastuslaitteiden käyttöönotto puhdistamolla.
— Hajuhaitoista ei ole tullut nyt sen enempää palautetta kuin aiemminkaan. Haluamme kuitenkin seurata pidemmällä vertailujaksolla rikkiyhdisteiden pitoisuutta. Nyt näemme yhdeksän kuukauden ajalta, mitä hajuja syntyy ja miten esimerkiksi vuodenaikojen vaihtelu ja kelit vaikuttavat niihin, Maunus-Tiihonen sanoo.

Havaintokontit on vasta asennettu, joten vielä niistä ei ole tietoja saatavilla. Kontit käynnistetään mahdollisesti torstaina ennen juhannusta, Maunus-Tiihonen sanoo.

Minna Mänttäri

Havaintokonttien avulla seurataan ilmasta rikkiyhdisteiden pitoisuuksia pidempiaikaisesti.
Havaintokonttien avulla seurataan ilmasta rikkiyhdisteiden pitoisuuksia pidempiaikaisesti.