Joutsenon seurakunta aloitti yt-neuvottelut — säästötavoite 85 000 euroa

Lappeenrannan seurakuntakuntayhtymän taloutta painaa jatkuvasti pienenevä verotulojen potti. Kaikkiaan seurakuntayhtymän säästötavoite on 800 000 euroa.

Kai Skyttä

Joutsenon seurakunnassa käynnistyivät tänään yhteistoimintaneuvottelut. Taustalla on koko seurakuntayhtymän heikentynyt taloustilanne. Kuvassa on Joutsenon kirkko.
Joutsenon seurakunnassa käynnistyivät tänään yhteistoimintaneuvottelut. Taustalla on koko seurakuntayhtymän heikentynyt taloustilanne. Kuvassa on Joutsenon kirkko.

Joutsenon seurakunta aloitti tänään yhteistoimintaneuvottelut (yt). Joutsenon seurakunnan on säästettävä 85 000 euroa.

Yhteistoimintaneuvottelujen syynä on koko Lappeenrannan seurakuntayhtymän heikkenevä talous. Lappeenrannan seurakuntayhtymä on viiden seurakunnan yhtymä, johon kuuluvat Joutsenon, Lappeen, Lappeenrannan, Lauritsalan ja Sammonlahden seurakunnat.

Joutsenon lisäksi säästöjä joutuvat etsimään muutkin yhtymän seurakunnat ja muut toimijat, kuten esimerkiksi kiinteistötoimi ja hallinto.

— Kyseessä on koko kokonaisuus. Seurakunnat ovat seurakuntayhtymässä itsenäisiä toimijoita, ja ne päättävät itsenäisesti omasta taloudestaan, kertoo yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Juha Eklund Lappeenrannan seurakuntayhtymästä.

Joutsenon seurakunnassa työskentelee 13 henkilöä. Yhteistoimintaneuvottelut kestävät kaksi viikkoa. Sinä aikana on tarkoitus löytää ratkaisuja siihen, kuinka säästöt toteutetaan. Irtisanomiset tai viran lakkauttamiset eivät välttämättä ole tarpeellisia Joutsenossa, Eklund huomauttaa.

Säästötavoite 800 000 euroa

Kaikkiaan seurakuntayhtymän säästötavoite ensi vuotta varten on 800 000 euroa. Taustalla on seurakuntayhtymän selkeästi supistuva talous.

— Siihen ei ole nähtävissä mitään äkillistä muutosta, Eklund toteaa.

Heikkenevää taloutta selittää ennen kaikkea yhtymän vähenevät verotulot. Eniten menoja seurakuntayhtymälle tuovat henkilöstökulut, mutta myös kiinteistöt ovat mittava kuluerä. Seurakuntayhtymä onkin jo aiemmin linjannut, että se haluaa luopua turhista kiinteistöistään.

— Se ei ole kuitenkaan helppoa, sillä osa kohteista on sellaisia, ettei niitä ole helppo myydä.

Joutseno toistaiseksi ainoa

Eklundin mukaan seurakuntayhtymän talouden kokonaisuuden arvioiminen on vielä kesken. Muut seurakuntayhtymän toimijat eivät ainakaan toistaiseksi ole aikeissa järjestää yt-neuvotteluja.

— Joutseno on tällä hetkellä seurakunnista ainoa, joka on päätynyt tähän ratkaisuun. Muilta toimijoilta en ole saanut tällaista viestiä, Eklund sanoo.

Joutsenon seurakunnan yhteistoimintaneuvotteluista kertoi ensimmäisenä Joutseno-lehti.

Uusimmat uutiset