Etelä-Karjala saa viidennen uimahyppytornin Rautjärven aseman Tulilammelle — Lappeenrannan Myllysaaren uimahyppytorni kurkottaa selvästi korkeimmalle

Uimahyppytornit ovat harvinaisuuksia Etelä-Karjalassa. Suomessa on viime aikoina sattunut kaksi vakavaa uimahyppyonnettomuutta.

Minna Mänttäri

Lappeenrannan Myllysaaren uimahyppytorni avattiin tänä vuonna kesäkuun alussa.
Lappeenrannan Myllysaaren uimahyppytorni avattiin tänä vuonna kesäkuun alussa.

Etelä-Karjalan uimahyppytornien vähäinen valikoima saa täydennystä. Rautjärven Asemanseudulle rakennetaan parhaillaan kolmen metrin korkuista hyppytornia Tulilammen uimarannalle.

Rautjärven kunnan vs. tekninen johtaja Juho Jylhä kertoo, että hyppytornin piti olla valmis jo ennen juhannusta, mutta tavaroiden toimitus viivästyi. Torni oli maanantaina rakenteilla ja valmistunee tällä viikolla.

Myllysaaressa kymmenestä ja viidestä metristä

Etelä-Karjalan tunnetuin uimahyppytorni sijaitsee Lappeenrannan Myllysaaressa. Torni kurkottaa kymmenen metrin korkeuteen, ja siinä on hyppytasanne myös viiden metrin korkeudessa.

Joutsenon Ahvenlammelta löytyy kolme metriä korkea hyppytorni. Parikkalassa Likolammen tornista voi hypätä metrin, kolmen ja viiden metrin korkeudesta.

Rautjärven Simpeleellä sijaitsevalla Tiiliruukin uimarannalla on ollut uimahyppytorni jo vuosikausia. Siitä pääsee hyppäämään kolmen metrin korkeudesta.

Imatran hyppytornit purettiin

Imatralta ei löydy ainuttakaan uimahyppytornia. Hyvinvointipalvelujen päällikön Arja Kujalan mukaan yhdenkään Imatran virallisen uimarannan syvyys ei ole riittävä uimahyppytornille. Vettä olisi oltava nelisen metriä.

— Aikoinaan Imatralla oli uimahyppytorneja, mutta niistä on luovuttu turvallisuusmääräysten kiristyttyä, Kujala kertoo.

Minna Mänttäri

Lappeenrannan Myllysaaren uimahyppytorni on myös arkkitehtooninen ilmestys samalla, kun siitä pääsee hyppäämään kymmenen ja viiden metrin korkeudesta.
Lappeenrannan Myllysaaren uimahyppytorni on myös arkkitehtooninen ilmestys samalla, kun siitä pääsee hyppäämään kymmenen ja viiden metrin korkeudesta.

Vastuuta ja kustannuksia

Lappeenrannan kaupungin liikuntatoimen työnjohtajan Tommi Nakarin mukaan uimahyppytornien vähäisyys maakunnassa johtunee vastuu- ja kustannussyistä. Tornien yhteyteen tarvittaisiin yleensä valvoja, sillä vastuu hyppypaikkojen turvallisuudesta on niiden järjestäjällä.

— Jos valvojaa ei tornin yhteydessä ole, kuka vastaa, jos jotain sattuu?

Lappeenrannan kaupunki on viime vuosina vähentänyt useiden uimarantojen kunnossapitoa, eikä uusia hyppypaikkojakaan ole sen vuoksi suunnitteilla.

Minna Mänttäri

Lappeenrannan Myllysaaressa ei ole tiettävästi sattunut uimahyppyonnettomuuksia.
Lappeenrannan Myllysaaressa ei ole tiettävästi sattunut uimahyppyonnettomuuksia.

Kaksi vakavaa onnettomuutta

Uimahyppytorneissa on sattunut parisen viikkoa sitten vakavia onnettomuuksia. Yläasteikäinen poika kuoli Hämeenkyrössä, kun hän hyppäsi noin kolme metriä korkealta hyppytelineeltä ja löi päänsä laiturin rakenteisiin.

Parikymppinen mies loukkaantui vakavasti, kun hän hyppäsi Kuopion Väinölänniemen kymmenen metriä korkeasta tornista veteen. Hän on hoidettavana Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Myllysaaren hyppytornissa sattui kuolemaan johtanut onnettomuus heinäkuussa 2001, kun 25-vuotias mies menehtyi hypättyään kymmenen metrin korkeudesta veteen.

26.6.2018 kello 18.49. Juttua muokattu. Korjattu tietoa Etelä-Karjalassa sattuneista uimahyppyonnettomuuksista. Aiemmin kerrottiin, ettei vakavia onnettomuuksia olisi sattunut.

Luetuimmat