Saimaaseen valuneen öljyn epäillään vuotaneen laivasta, viranomaiset estivät huonokuntoisen aluksen lähdön eteenpäin – Poliisi tutkii tapausta törkeänä ympäristön turmelemisena

Poliisi kuulusteli aluksen kapteenia perjantaina iltapäivällä.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Etelä-Karjalan pelastuslaitos ryhtyi perjantaiaamuna keräämään öljypuomeja Pulpiselältä.
Etelä-Karjalan pelastuslaitos ryhtyi perjantaiaamuna keräämään öljypuomeja Pulpiselältä.

Joutsenossa torstaina vesistöön vuotanut öljy oli todennäköisesti peräisin puuta kuljettaneesta hinaajasta. Ympäristötarkastaja Sara Piutunen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo, että alus on laiturissa Joutsenossa.

Piutunen kertoi, että ympäristötoimi aikoo perjantain aikana ryhtyä toimenpiteisiin hinaajan matkan jatkumisen estämiseksi ympäristön pilaantumisen riskin takia.

— Laiva on sen verran huonokuntoinen, että sitä ei voi päästää eteenpäin ilman lisätoimenpiteitä.

Lopulta määräyksen laivan pysäyttämisestä teki Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ely).

— Viranomainen on antanut aluksen kapteenille suullisen määräyksen, että se ei saa lähteä ennen kuin tietyt toimenpiteet on tehty.

Piutusen mukaan toimenpiteet sisältävät ainakin pilssivesisäiliöiden tyhjentämisen ja aluksella olevien akkujen poistamisen. Lisäksi aluksen liikenteeseen lähdöstä tulee ilmoittaa viranomaisille, jotta sen kulkua tiedetään valvoa.

—Viranomaiset tarkastavat ennen lähtöä, että vaaditut toimet on tehty. Sen jälkeen aluksella on siirtolupa Savoon.

Etelä-Saimaa tavoitti perjantaina iltapäivällä vuotoepäilyn kohteena olevan laivan omistajan. Varustamon toimitusjohtaja oli tapauksesta vähäsanainen. 

Hän piti laivaa hyväkuntoisena ja uskoi laivan jatkavan matkaansa Joutsenosta vielä perjantain aikana. Toimitusjohtajan mukaan laivan henkilökunta oli ihmetellyt, mistä vuotoepäilyssä on kysymys.

Poliisi aloitti tutkinnan

Metsä Fibren Joutsenon tehtaan edustalla havaittiin öljylautta torstaiaamuna kello kuuden aikaan. Ensimmäisen arvion mukaan öljyn epäiltiin olevan peräisin tehtaalta. Myöhemmin iltapäivällä tutkimukset osoittivat, että öljy on vuotanut jostain muualta.

Rikoskomisario Juha Paukkunen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että öljyvuoto ajoittuu samaan ajankohtaan, kun hinaaja liikkui paikalla. Poliisi pyrkii selvittämään, mikä osuus aluksella on öljyvuotoon ja tutkii tapausta rikosnimikkeellä törkeä ympäristön turmeleminen. 

Poliisi on ottanut polttoainennäytteet aluksesta ja vesistöstä. Näytteet tutkitaan Keskusrikospoliisin laboratoriossa.

Laivan kapteeni oli alkuiltapäivästä poliisin kuulustelussa. Paukkusen mukaan laivalta ei ollut ilmoitettu vuodosta.

Poliisi teki jo torstaina tapahtumapaikalla teknistä tutkintaa. Tapauksen johdosta tullaan kuulustelemaan useita henkilöitä.

—Kuulemme laivan henkilökuntaa, silminnäkijöitä ja tehtaan henkilökuntaa. Osaa kuullaan epäiltyinä ja osaa todistajina. 

Paukkusen mukaan laiva oli tullut Joutsenoon keskiviikona ja torstain välisenä yönä Iisalmesta. On mahdollista, että öljyä olisi vuotanut jo aiemmin. 

—Havaintojen perusteella sitä voidaan lähteä selvittämään. Laivan reitti tiedetään, joten jos reitin varrella on jotain, sitä voidaan tutkia.

Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kerrottiin perjantaiaamuna, että öljyä ei enää ole tehtaan edustalla olevassa vesistössä. Pelastuslaitos ryhtyi aamulla keräämää torstaina levitettyjä öljypuomeja pois paikalta.

Juttua muokattu 7.6. kello 13.40. Lisätty Juha Paukkusen kommentit.

Juttua muokattu 7.6. kello 14.37. Lisätty varustamon toimitusjohtajan näkemys asiasta.

Juttua muokattu 7.6. kello 15.12. Lisätty Sara Piutusen tiedot Ely-keskuksen päätöksestä.

Luetuimmat