Lappeenrantalainen Elisabeth Levo on koronamestari – Koko perhe pelaa liki päivittäin klassikkopeliä, joka on monin paikon myyty loppuun pandemian vuoksi

Vaikka Elisabeth Levo on päihittänyt perheensä koronapelissä, hän itse leipoo voittopullat osana leipuriopintojaan. Vanhan koulukunnan seurapeli löytyi isovanhempien varastosta.

Elisabeth Levo

Lappeenrantalainen Elisabeth Levo on nelihenkisen perheensä hallitseva koronamestari. Tiimikaverina äidillä on perheen kuopus Titta.
Lappeenrantalainen Elisabeth Levo on nelihenkisen perheensä hallitseva koronamestari. Tiimikaverina äidillä on perheen kuopus Titta.

Koronavirus on täyttänyt median ja kahvipöytäkeskustelut. Korona löytyy myös Annikkalassa Lappeenrannassa nelihenkisen perheensä kanssa asuvan Elisabeth Levon olohuoneesta – perinteisenä puisena pelilautana, kiekkoina ja keppeinä.

Levon perhe on onnekas, koska vanhan koulukunnan koronapeli on nyt myyty loppuun monissa verkkokaupoissa. Koronaviruksen alulle panema pandemia nosti klassikkopelin uuteen suosioon ympäri Suomea.

Nelihenkisen Levon perheen koronapeli löytyi isovanhempien kätköistä pari viikkoa sitten.

– Vietimme Antti-pojan 10-vuotispäiviä, kun isäntä yhtäkkiä muisti koronapelin ja kävi hakemassa sen synttäreiden kunniaksi omien vanhempiensa luota Melkkolasta. Sitten me vain rupesimme läiskimään.

18 voittoa kahdessa viikossa

Perhe on pelannut koronaa melkein joka päivä olohuoneen pöydän ääressä. Lauta- ja korttipelejä ahkerasti pelaavalle perheelle koronasta on tullut tärkein lautapeli parin viikon aikana.

Pelin keskiössä on noin neliömetrin kokoinen puinen lauta, jonka päällä pyritään kepin avulla pussittamaan omat kiekot päädyissä oleviin pusseihin tai purkkeihin ennen vastustajaa. Toimintamalliltaan peli muistuttaa biljardia, mutta on säännöiltään yksinkertaisempi.

Kerralla pelaajia voi olla neljä. Elisabeth Levo on pelannut joukkueena 3-vuotiaan Titta-tyttönsä kanssa ja mies Topi Levo Antti-pojan kanssa.

Lapset eivät ole aiemmin koronaa nähneetkään, mutta Antti oppi pelin säännöt nopeasti.

Elisabeth Levo pelasi koronaa lapsena. Koronataidoista on ollut nyt apua. Hän on perheensä koronamestari 18 voitolla. Toisena tulee Antti.

– Isäntä ei ole voittanut vielä kertaakaan, emäntä nauraa.

Elisabeth Levo

Koronaturnaus käynnissä! Elisabeth Levon perheessä koronaa on pelattu miltei joka päivä jo parin viikon ajan.
Koronaturnaus käynnissä! Elisabeth Levon perheessä koronaa on pelattu miltei joka päivä jo parin viikon ajan.

Isäntä ei ole voittanut vielä kertaakaan. — Elisabeth Levo

Aikoinaan joka huushollin hupia

Perheen koronapeleistä on laitettu myös kuvia Facebookiin. Tykkäyksiä on tullut paljon, kun vanhempien ikätoverit muistelevat klassikkopeliä.

– Kun olin lapsi, meidän mummoilla ja papoilla oli koronapeli. Siihen aikaan se löytyi melkein joka huushollista. Lapsuuden jälkeen en ole sitä pelannut, Levo muistelee.

Koronapelin ja muiden seurapelien lisäksi perheen arki täyttyy näinä päivinä esimerkiksi kodin askareista. Kun kotoa kauempana ei viitsi turhaan liikuskella, lapset leikkivät omalla pihalla ja aikuiset haravoivat.

– Asumme rintamamiestalossa, jossa on iso piha. Tekemistä riittää aina ulkona, etenkin kun on näin keväiset kelit.

Seuraavaksi tulossa viinereitä

Koronaviruksen alulle laittamaa pandemiaa hän kuvailee vakavaksi ja toivoo, että ihmiset tajuaisivat pysytellä nyt kodeissaan. Mitään erityisen suuria huolia virus ei kuitenkaan ole perheessä aiheuttanut.

Sekä äiti että poika opiskelevat parhaillaan etänä. Elisabeth Levo suorittaa leipuri-kondiittorin tutkintoa.

Osana etäopintoja on tehdä paitsi teoriatehtäviä myös leipomuksia.

Tähän mennessä perhettä eivät ole haitanneet tuoreet pullat ja kakut kotona. Seuraavana ovat vuorossa viinerit.

– Tosin vähän aikaa sitten isäntä sanoi, että pitää varmaan alkaa käydä lenkillä enemmän.

Etelä-Saimaa seuraa ihmisten arkea koronapäiväkirjat-juttusarjassa. Vinkkaa omasta tai kaverisi korona-arjesta meille osoitteella uutinen@esaimaa.fi tai soita tai lähetä viesti numeroon 040 141 6530.