Emma Aalto kirjoitti viimeisten joukossa ylioppilaaksi Lappeenrannan steinerlukiosta

Mika Strandén

Emma Aalto pitää käsillä tekemisestä. Neuleita syntyy töiden ohessa äidin lankakaupassa.
Emma Aalto pitää käsillä tekemisestä. Neuleita syntyy töiden ohessa äidin lankakaupassa.

Ylioppilaskirjoitusten tulosten julkistaminen kirvoitti lappeenrantalaisesta Emma Aallosta spontaanin riemunkiljahduksen. Magnan paperit olivat juuri sitä, mitä osattiin odottaa.

Eniten työtä teetti pitkä matematiikka, joka oli mieluista mutta myös ajattelua ja aikaa vaativaa. Kirjoituksissa Aalto käytti laskuihin melkein kaikki tarjolla olleet minuutit.

— Parhaani tein, mutta en lukulomalla halunnut uuvuttaa itseäni. Halusin pitää tasapainon koulun ja muun elämän välillä.

18-vuotiaan muuhun elämään kuuluvat perheen ja ystävien ohella käsityöt, ruuanlaitto, leivonta ja salsa. Viime mainittua Aalto tanssii sekä soolo- että paritanssina.

Pieni koulu piti kaikista huolta

Emma Aalto on yksi niistä kahdestatoista, jotka kirjoittivat nyt ylioppilaiksi Lappeenrannan steinerkoulun lukiosta. Kyseessä on koulun abiturienttien viimeinen vuosiluokka.

— Tosin jotkut luokkakavereista jättivät osan kirjoituksista syksylle.

Steinerpäiväkodin ja -koulun kautta steinerlukioon jatkanut Aalto on harmissaan, kun jatkumo katkeaa nuorempien lasten osalta. Hän kuitenkin uskoo, että steinerlukio palaa vielä Lappeenrantaan.

— Oli hirveän tärkeää, kun oli oma luokka, joka tuki kasvamista. Meillä pidettiin huolta jokaisesta, kun taas isossa lukiossa opiskelevana olisi voinut hukkua massaan.

Oppiminen taideaineiden ja käsillä tekemisen avulla on tuntunut Aallosta aina luontevalta. Tavallisessa lukiossa taideaineille tuskin olisi annettu yhtä paljon tilaa.

Ammattitoiveena puheterapeutti

Steinerkoulun opettajan ammatti oli yksi Emma Aallon uravaihtoehdoista, mutta lopulta hän päätti hakea Tampereen yliopistoon. Jos hyvin käy, puheterapeutin ammattiin tähtäävät logopedian opinnot alkavat ensi syksynä.

— Puheterapeuttina voin käyttää luovuutta ja suunnitella itse työtäni. Lisäksi alalla riittää töitä.

Ylioppilastutkintoaan Aalto aikoo juhlia perheen, sukulaisten ja ystävien kanssa. Luvassa ovat mukavat puutarhajuhlat kotona Mäntylässä.

— Vanhojentansseihin tein puvun itse, mutta ylioppilasmekon ostin valmiina. Se on vaaleanpunainen, kuten on juhliin tilattu kakkukin.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.