Pakeni poliisia Valtakadulla 124 kilometrin tuntinopeudella ja täräytti Sistekin portista läpi — ehdollista vankeusrangaistusta suorittava ajokortiton huumekuski kaahasi ja törttöili Lappeenrannassa lukuisia kertoja lyhyessä ajassa

Nuori mies haki käräjäoikeuden uuden, ehdottoman vankeustuomion muuttamista ehdolliseksi tai yhdyskuntapalveluksi, mutta hovioikeus piti tuomion voimassa.

Hannu OJala

Itä-Suomen hovioikeus piti käräjäoikeuden määräämän ehdottoman vankeusrangaistuksen voimassa. Tuomittu halusi muuttaa rangaistuksen ehdolliseksi tai yhdyskuntapalveluksi.
Itä-Suomen hovioikeus piti käräjäoikeuden määräämän ehdottoman vankeusrangaistuksen voimassa. Tuomittu halusi muuttaa rangaistuksen ehdolliseksi tai yhdyskuntapalveluksi.

Ehdolliseen vankeusrangaistukseen juuri tuomittu, ajokortiton huumekuski ehti puolessa vuodessa aiheuttaa lukuisia vaaratilanteita Lappeenrannan liikenteessä.

Esimerkiksi viime marraskuussa mies syyllistyi törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Vuonna 1997 syntynyt mies ei noudattanut poliisin punaisella pysäytysvalolla antamaa pysäytysmerkkiä. Myöhään illalla alkoi hurja takaa-ajo, jonka aikana ylinopeutta ajanut mies kuljetti autoa myös vastaantulevien kaistalla sekä kevyen liikenteen väylällä. Kyydissä oli kaksi matkustajaa.

Ajoreitin varrella oli lukuisia risteyksiä, ja reitti kulki myös kapeilla pientaloalueiden kaduilla.

Ainakin Lepolankadun ja Hietalankadun sekä Reunakadun ja Onninkadun risteyksissä mies ajoi päin punaista valoa. Pakomatkalla mies ajoi Leijerintie 3:ssa Sistekin portin läpi.

Valtakadulla mies kaahasi 124 kilometrin tuntinopeutta, kun rajoitus oli 50 kilometriä tunnissa. Lepolankadulla vauhti oli 90 kilometriä tunnissa (rajoitus 40) ja Harapaisentiellä 106 (50).

Ajo päättyi teollisuusalueelle Toikansuontielle. Autosta paennut mies tavoitettiin koirapartion avulla kello 23.35.

Kahdeksan rattijuopumusta ja 11 oikeudetta tapahtunutta ajoneuvon kuljettamista

Mies syyllistyi vuoden 2017 toukokuun ja viime vuoden joulukuun välisenä aikana yhteentoista kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta sekä vuoden 2017 maaliskuun ja viime vuoden marraskuun välisenä aikana kahdeksaan rattijuopumukseen.

Miehelle oli tuomittu 26. huhtikuuta vuonna 2018 ehdollinen rangaistus. Kuitenkin jo alle kuukauden kuluttua 24. toukokuuta poliisi pysäytti ajokortittoman, huumeiden vaikutuksen alaisena olevan miehen Keijonkujalla. Seuraava poliisin pysäytys oli 19. heinäkuuta Standertskjöldin kadulla.

27. syyskuuta poliisi pysäytti törkeästi liikenneturvallisuuden vaarantaneen miehen Joutsenon Teollisuustiellä. Mies oli ajanut Kuutostiellä 164 kilometrin tuntinopeudella ajokortitta ja huumeissa.

Marraskuussa neljä kertaa kiinni

Marraskuussa mies narahti neljä kertaa. 10. päivä mies jäi kiinni huumausaineen käyttörikoksesta, 12. päivä jutun alussa kuvatussa takaa-ajossa, 23. päivä huumausaineiden käyttörikoksesta ja 24. päivä poliisi pysäytti ajon Suolavuorentiellä.

Joulukuun 5. ja 6. päivä mies anasti Sammaltiellä olleesta autosta rekisterikilvet, tankkasi maksamatta Simolantien Nesteellä ja käytti varastettuja rekisterikilpiä käyttökiellossa olevassa autossa. 10. joulukuuta poliisi pysäytti ilman rekisterikilpiä olleen auton kuljettajan Standertskjöldinkadulla.

Käräjäoikeus tuomitsi miehen helmikuun lopulla yhdeksän kuukauden vankeusrangaistukseen ja ajokieltoon vuoden 2021 syyskuun alkuun asti sekä korvaamaan päihdetutkimuskustannukset ja maksamaan 126 euron korvaukset asianomistajille.

Mies valitti käräjäoikeuden tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen. Mies vaati rangaistuksen muuttamista ehdolliseksi tai yhdyskuntapalveluksi.

Hovioikeus päätti keskiviikkona, ettei tuomiota ole syytä muuttaa. Ratkaisuun voi hakea valituslupaa korkeimpaan oikeuteen eli tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Otsikkoa muokattu kello 15.38