Lumiaurat seisovat nyt toimettomina, mutta huolto pelaa Lappeenrannan varikolla — Kalusto on valmiina tositoimiin seuraavan lumimyräkän osuessa kohdalle

Hiekkaa kuluu tavallista nyt tavallista runsaammin. Säiden vaihtelu osataan ottaa huomioon talousarviossa.

Anu Kiljunen

Lappeenrannan kaupungin varikolla säilytettävät lumiaurat odottavat pääsyä tositoimiin.
Lappeenrannan kaupungin varikolla säilytettävät lumiaurat odottavat pääsyä tositoimiin.

Lumiaurat ja tiekarhut ovat seisseet jo monta viikkoa toimettomina Lappeenrannan kaupungin varikolla. Niille ei ole ollut juuri käyttöä joulukuun 18. päivänä koetun lumimyräkän jälkeen.

Poikkeuksellisen talven ansiosta kaupunki säästää aurauskuluissa pitkän pennin. Lumityösäästöjen suuruudesta ei kuitenkaan voi antaa vielä edes summittaista arviota.

— Talvi ei ole vielä ohi. Lopullinen tilanne selviää vasta myöhemmin keväällä, tiemestari Ulla Kiiveri toteaa.

Talvi ei ole vielä ohi. — Ulla Kiiveri

Kiiveri on toiminut tiemestarina kahdeksan vuotta, ja tämänkertainen talvi on hänenkin muistinsa mukaan poikkeuksellinen. Tammikuun puoliväliin mennessä on yleensä aina koettu useampikin tuisku ja pakkasjakso.

Lumettomuudesta huolimatta tienpitäjillä riittää tekemistä. Väyliä on pitänyt hiekoittaa tavallistakin enemmän, ja työaikaa on käytetty myös kaluston huoltoon ja rakenteiden puhdistamiseen.

— Aurausta haittaavia tielle tulevia oksia on leikattu ja tehty katujen paikkausta.

Nollan molemmin puolin keikkuva sää on tuhoisa päällysteelle, kun vesi ja hiekka pääsevät syövyttämään rakenteita. Voi olla, että se mikä aurauksessa säästetään, joudutaan maksamaan lisääntyvinä paikkauskustannuksina.

Anu Kiljunen

Tiekarhut saavat toistaiseksi pysytellä pesässään Lappeenrannan kaupungin varikolla.
Tiekarhut saavat toistaiseksi pysytellä pesässään Lappeenrannan kaupungin varikolla.

Vesitalvi sopii tienpitäjälle

Lappeenrannan kaupungin kunnossapitopäällikkö Topi Kangas vahvistaa, että auraussäästöjä syntyy. Ajoradan hiekoitusta ja päällystekorjausta tulee kuitenkin tehtäväksi tavallista enemmän.

Liikenneväylien talvikunnossapidon vuotuiset vaihtelut osataan nykyisin ottaa huomioon talousarviossa. Vähälumisista vuosista jää säästöjä, joita voidaan käyttää runsaslumisten talvien aiheuttamien kulujen kattamiseen.

Tienpitäjän ihannetalvi muistuttaa Kankaan mukaan suuresti tällä hetkellä vallitsevaa säätyyppiä. Jos lämpötila pysyisi nipin napin plussalla, ei aurausta tarvittaisi eivätkä liikenneväylät vaatisi hiekoitusta.

Pienet vesisateetkaan eivät aiheuttaisi ongelmia. Irtohiekan puuttuessa päällyste kestäisi renkaiden kulutusta paremmin.

— Siviilinä toivon kuitenkin aivan toisenlaista talvea!

Anu Kiljunen

Kun seuraava lumimyrsky iskee, hyvin huolletut aura-autot ovat valmiina lähtöön.
Kun seuraava lumimyrsky iskee, hyvin huolletut aura-autot ovat valmiina lähtöön.