Jättipalsami on levinnyt Lappeenrannassa merkittävästi muutaman vuoden aikana — kaupunki kutsuu nyt kuntalaisia kitkemistalkoisiin

Talkoot jatkuvat Karhuvuoressa, Harapaisessa ja Hiessillassa.

Juha Jantunen

Jättipalsamin tunnistaa suikeista lehdistä sekä suurista vaaleanpunaisista kukista. Kukkien väri voi kuitenkin vaihdella valkoisista tummanpunaisiin.

Lappeenrannan kaupunki on laajentanut tänä kesänä vieraslajien turjuntaa. Kaupunki on torjunut jättiputkia oman torjuntatiimin avulla vuodesta 2010, mutta nyt toimintaa on laajennettu erityisesti jättipalsamin osalta. Tänä kesänä on aloitettu vieraslajiprojekti, johon myös kuntalaisia pyydetään osallistumaan.

Lappeenrannan kaupunki kusuu ihmisiä jättipalsamitalkoisiin ja kannustaa myös asukkaita ja yhdistyksiä järjestämään omia talkoitaan. Seuraavat kitkemistalkoot pidetään torstaina kello 16 Karhuvuoren Viljapuistossa.

Kaupunki kiinnittää erityistä huomiota jättipalsamin torjuntaan nyt siksi, että kasvi on levinnyt alueella merkittävästi muutaman viime vuoden aikana. Sitä kasvaa koko Lappeenrannan alueella ja varmoja havaintoja on esimerkiksi Rakuunamäeltä ja Palosuonkadulta. Kaupungin torjuntaprojektiin palkkaaman koordinaattori Valtteri Mannisen mukaan jättipalsami on yksi potentiaalisimmista uhista luonnon monimuotoisuudelle Suomessa. Jättipalsami on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko EU:n alueella.

Jättipalsami on levinnyt koko Lappeenrannan alueelle ja sen hävittäminen vaatii paljon työtä usean vuoden ajan, joten kansalaisten osallistuminen vapaaehtoistyöhön on välttämätöntä. — Valtteri Manninen

— Jättipalsami on ihmisen toimesta Suomeen kulkeutunut aggressiivisesti leviävä kasvi, joka levitessään syrjäyttää alkuperäisiä kasvilajeja ja on myös vaaraksi maassa eläville selkärangattomille, sanoo Manninen.

— Jättipalsami on levinnyt koko Lappeenrannan alueelle ja sen hävittäminen vaatii paljon työtä usean vuoden ajan, joten kansalaisten osallistuminen vapaaehtoistyöhön on välttämätöntä, kertoo Manninen.

Kitkentätalkoiden lisäksi kaupunkilaiset voivat ilmoittaa jättipalsamihavainnoistaan kaupungin nettisivujen kautta ePalaute-palvelussa.

Jättipalsami on yksivuotinen suurruoho, joka saattaa kasvaa jopa kolmen metrin korkuiseksi. Kasvin tunnistaa suikeista ja tiheähampaisista lehdistä sekä suurista vaaleanpunaisista kukista, joita kasvi alkaa tuottaa yleensä heinäkuussa. Kukkien väri voi kuitenkin vaihdella valkoisista tummanpunaisiin.

Talkoot jatkuvat torstaina

Seuraavat jättipalsamitalkoot järjestetään torstaina 12.7. kello 16 alkaen Karhuvuoren Viljapuistossa. Paikalle on opastus Olkikadulta.

Tiistaina 17.7. kello 16 alkaen kitkeminen jatkuu Harapaisen urheilukentällä, jonne on opastus Katsastajankadulta.

Torstaina 19.7. kello 16 alkaen jättipalsamia kitketään Hiessillassa Ukonmäenkadulla. Paikalle on opastus Ukonmäenkadun ja Haaparouskunkadun kulmauksesta.

Osallistujille suositellaan talkoisiin soveltuvaa pukeutumista ja jalkineita. Järjestäjät tarjoavat talkoolaisille opastusta, työvälineet, virvokkeita ja ilmaiset hanskat.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet