Repoveden kansallispuistoon tulee napakka pylonisilta ilman käyttörajoituksia, lemmenlukoillekin on paikkansa — Katso kuvista, miltä se tulee näyttämään

Riippusillan korvaava Ketunlossi yritetään saada liikkeelle vapuksi. Kesäkuussa alkavat venekuljetukset.

Lapinsalmen uusi silta sivusta katsottuna.

Repoveden kansallispuiston Lapinsalmen uuden sillan suunnitelmat ovat valmistuneet. Sillasta tulee perinteiseen köysisiltaan verrattuna paremmin kantava pylonisilta. Sillalle ei tule käyttörajoituksia, vaan on mitoitettu tungoskuormituksen mukaan.

— Siltaa voi kävellä samanaikaisesti molempiin suuntiin, mikä poistaa vanhalla sillalla esiintyneet retkeilijäruuhkat. Samalla varaudutaan Repoveden kansallispuiston koko ajan nouseviin käyntimääriin, rakennusmestari Pasi Ikonen Metsähallituksesta sanoo.

Satu Huuhtanen

Repoveden riippusilta on ollut käyttökiellossa viime kesästä lähtien, kun se romahti.

Köysisilta ei sytyttänyt

Sillan suunnitelmat valmistuivat aikataulussa. Suunnittelussa arvioitiin kahta eri tyyppiä. Ylhäältä kannatettu pylonisilta vei voiton perinteisestä köysiriippusillasta.

Uuden sillan kansi on tasainen ja jäykkä, koska sillan on oltava turvallisesti ylitettävissä kaikkina vuodenaikoina.

— Jyrkkiä nousukulmia pyritään välttämään. Silta voidaan ylittää tarvittaessa myös mönkijällä ja moottorikelkalla esimerkiksi mahdollisissa pelastustehtävissä, Ikonen kertoo.

Tavoitteena on, että urakoitsija pääsee rakentamaan siltaa viimeistään heinäkuussa. — Pasi Ikonen

Seuraavaksi vuorossa on Kouvolan kaupungilta haettava rakennuslupa ja urakkatarjouskilpailu. Kilpailuttaminen eri työvaiheineen vie noin kaksi kuukautta.

— Tavoitteena on, että urakoitsija pääsee rakentamaan siltaa viimeistään heinäkuussa. Itse rakennusvaiheen oletetaan kestävän noin kaksi kuukautta. Tavoitteena on, että uutta siltaa kävellään syys—lokakuun vaihteessa.

Sillan runko on teräsrakenteinen. Sen ulkoinen ilme pyritään Ikosen mukaan saamaan ympäristöön mahdollisimman hyvin sopivaksi. Esimerkiksi yli viiden metrin korkeuteen kohoavat pylonit polttomaalataan ympäristöön sopivin värein ja sillan kannen pinta rakennetaan painekyllästetystä kestopuusta.

Repoveden uusi riippusilta päästä katsottuna.

Lemmenlukkoja saa viedä

Suunnitelmissa on varauduttu myös lemmenlukkojen kiinnitykseen. Näille on varattu omat paikkansa sillan molemmissa päissä. Samalla toivotaan, että itse siltaan ei lemmenlukkoja kiinnitettäisi.

Lapinsalmen parkkipaikka ja sinne johtava Riippusillantie on toistaiseksi suljettu. Kulku Repoveden kansallispuistoon tapahtuu Tervajärven ja Saarijärven sisääntulojen kautta. Lapinsalmen parkkipaikka pyritään avaamaan vapuksi, mikäli Ketunlossi saadaan vesille. Ketunlossi otetaan käyttöön heti, kun jäät ovat sulaneet rannoilta.

Lapinsalmen siltaa korvaavia venekuljetuksia järjestetään viime vuoden tapaan Lapinsalmen yli kesäkuun alusta lähtien. Päivittäiset kuljetukset kestävät elokuun alkuun, ja sen jälkeen kuljetuksia on vielä tarvittaessa viikonloppuisin.

Niko Kauria

Lapinsalmen entinen riippusilta oli 50 metriä pitkä. Pudotusta veteen on noin kymmenen metriä. Retkeilijät kuvasivat vaurioitunutta siltaa sunnuntaina, kun onnettomuus oli tapahtunut.