Liikenne Marian aukiolla saattaa jatkua, tai sitten ei — lopullista ratkaisua haetaan keskustan kehittämissuunnitelman yhteydessä

Lautakunta pohtii väliaikaisratkaisua keskiviikkona.

Minna Mänttäri

Marian aukiolla oli tiistaina hiljaista. Keskiviikkona kaupunkikehityslautakunta pohtii Valtakadun avaamista liikenteelle Marian aukion kohdalla.
Marian aukiolla oli tiistaina hiljaista. Keskiviikkona kaupunkikehityslautakunta pohtii Valtakadun avaamista liikenteelle Marian aukion kohdalla.

Marian aukion tulevat liikennejärjestelyt ratkennevat lopullisesti vasta ensi vuoden puolella.

Parhaillaan aukiolla käynnissä oleva remontti valmistuu lokakuun alussa ja sen jälkeen autot saattavat palata Valtakadulle Marian aukion kohdalle Kirkkokadun ja Kauppakadun väliselle osuudelle.

Liikenne Valtakadulla olisi yksisuuntaista Snellmaninkadulta itään Lappeenkadulle asti.

Asia on esillä keskiviikkona kaupunkikehityslautakunnan kokouksessa.

Joonas Grönlund:Päättäjien kantoja vaikea ennakoida

On myös mahdollista, että liikenne ei enää palaa aukiolle. Kun lautakunta viimeksi päätti asiasta, ratkaisu syntyi pitkän keskustelun ja äänestyksen jälkeen.

Lautakunnan puheenjohtaja Joonas Grönlund (kok.) ei ole etukäteen keskustellut asiasta muiden poliittisten ryhmien kanssa.

— En osaa ennakoida lautakunnan päätöstä. Voi päättyä ihan miten tahansa. Lautakunnan kokoonpano on myös muuttunut keskustan jäsenten osalta, Grönlund muistuttaa.

Kokoonpanomuutosten taustalla on kahden keskustalaisen valtuutetun loikkaukset kokoomuksen valtuustoryhmään keväällä.

Marian aukio vain osa kokonaisuutta

Lappeenrannan kaupungin elinvoiman ja kaupunkikehityksen toimialajohtaja Pasi Leimi ei ota kantaa lopputulokseen, mutta esittää liikenteen jatkumista Marian aukiolla väliaikaisesti.

Leimi esittää, että liikennejärjestelyistä päätetään meneillään olevan ydinkeskustan kehittämissuunnitelman yhteydessä.

Leimi muistuttaa, että Marian aukion osuus Valtakadusta on osa kokonaisuutta. Kehittämissuunnitelma valmistuu 2019, mahdollisesti alkuvuodesta.

— Marian aukion kohta on yksinään lian pieni asia. En halua vähätellä sen merkitystä esimerkiksi alueen yrityksille, mutta se on vain yksi osa ydinkeskustan kehittämistä.

Liikenne Marian aukion kohdalla on kiistelty keskustelunaihe Lappeenrannassa. Erityisesti alueen yrittäjät kokevat liikenteen jatkumisen katkeamatta tärkeäksi.

Mitä tapahtuu liikemies Raimo Sarajärven kortteleille?

Pasi Leimin mukaan kokonaisuuteen kuuluvat keskustan alueen liikenteen sujuminen muun muassa uuden K-sairaalan, Myllysaaren, sataman, linnoituksen, Leirin alueen ja rautatieaseman suuntiin.

— Myös vaikutukset asukkaisiin, yrittäjiin ja kaavoitukseen pitää käydä vielä läpi.

Valmisteilla olevan keskustan kehittämissuunnitelmien kovaa ydintä ovat muun muassa liikemies Raimo Sarajärven omistuksessa olevat keskustakorttelit, joissa sijaitsevat hotelli Scandic sekä kauppakeskukset Weera ja Armada.

Resteliltä yrityskaupan myötä Scandicille siirtyneeseen hotelliin on kaavailtu yli kymmenen miljoonan euron peruskorjausta. Lisäksi Sarajärvi yhtiökumppaneineen haluaa lisää rakennusoikeutta uusille liiketiloille ja asunnoille.