”Maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tulla” — Yleisö kyynelehti, kun tuntemattomien sotilaiden arkut laskettiin haudan lepoon Narvan marssin soidessa valtiollisissa sankarihautajaisissa Lappeenrannassa, katso video ja kuvat

50 tuntematonta sotilasta haudattiin sunnuntaina Lappeenrannan sankarihautausmaalle. Tapahtuma kiinnosti ja herkisti yleisöä.

Marleena Liikkanen

Kadetit nostivat arkut varovaisesti sankarihautaan.
Kadetit nostivat arkut varovaisesti sankarihautaan.

Narvan marssi soi, kun 50 pientä valkoista arkkua laskettiin haudan lepoon Lappeenrannan sankarihautausmaalla sunnuntaina aamupäivällä. Tuntemattomien sotilaiden valtiolliset sankarihautajaiset keräsivät paikalle runsaan joukon kutsuvieraita sekä seremoniaa seuraavia kaupunkilaisia.

Auringonpaisteessa järjestetyn seremonian tunnelma oli kaunis ja arvokas ja näytti herkistävän monet yleisöstä kyyneliin saakka.

— Maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tulla, siunasi kenttäpiispa Pekka Särkiö samalla kun ripotteli arkun päälle hiekkaa ristin muotoon.

Marleena Liikkanen

Tuntemattomia sankarivainajia oli siunaamassa kahdeksan pappia.

Tuntemattomia sotilaita olivat siunaamassa myös kenttärovasti Vesa Aurén Maavoimien esikunnasta, sotilaspastori Jukka Seppänen Maasotakoulusta ja sotilaspastori Aki Lasonen Raja- ja merivarsiokoulusta. Sotilaspappien lisäksi avustajina toimivat kirkkoherrat Mika Lehtola, Hannu Haikonen, Juha Eklund ja rovasti Jorma Taipale.

Siunaamisen jälkeen kadetit asettelivat tuntemattomien sotilaiden arkut hautaan vieri viereen. Juhlavaa ja koskettavaa oli myös, kun ilmoille kajahtivat kunnialaukaukset sankarivainajien muistolle.

Valtioneuvostoa hautajaisissa edusti Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen. Epävirallisen vierailun tilaisuuteen teki myös Yhdysvaltain suurlähettiläs Robert Pence vaimoineen. Yliluutnantti Antti-Pekka Kaarnan mukaan korkea-arvoisen diplomaatin osallistumiseen oli syynä yksinkertaisesti se, että suurlähettiläs halusi kunnioittaa tilaisuutta ja oli siitä kiinnostunut.

Marleena Liikkanen

Rintamalle vuosikymmeniksi jääneet tuntemattomat sankarivainajat pääsivät haudan lepoon Lappeenrannan sankarihautausmaalla sunnuntaina.

Yleisön joukossa seremoniaa seurasivat esimerkiksi lappeenrantalaiset Pirkko ja Erkki Saarinen, joita tilaisuus herkisti. Saarisen oman Hugo-isän hauta on Lappeenrannan sankarihautausmaalla. Hän kuoli sotavankina Venäjällä, mutta ruumis tunnistettiin ja saatiin kotimaan multiin toisin kuin tuhansien muiden kaatuneiden kohdalla tapahtui. Pirkko Saarinen muistaa, miten isä haudattiin jouluaattona pakkasen paukkuessa.
— Viimeinen muistoni isästä elossa on, kun hän lähti viimeisen kerran lomalta rintamalle. Me kaikki neljä lasta jäimme vilkuttamaan, Pirkko Saarinen sanoo kyynelten virratessa.
Toisenlaisia henkilökohtaisia muistoja tilaisuus herätti imatralaiselle Mika Albertssonille, joka on yli 23 ajan tehnyt sankarivainajien etsimistyötä Taipale-ryhmässä.

Sunnuntaina haudattiin tuntemattomat vainajat, joita eri etsintäryhmät ovat löytäneet kahden viime vuoden aikana. Monet löydetyistä vainajista ovat venäläisten löytämiä. Albertssonin mukaan yhteistyö ja vastavuoroisuus venäläisten etsijöiden kanssa sujuu hyvin.
Tänä keväänä etsinnät jatkuvat entiseen malliin. Albertsson kertoo, että etsintäpyyntöjä tulee omaisilta yhä paljon. Uusi sukupolvi on kiinnostunut isoisien kohtalosta.
Noin 1300 kentälle jäänyttä sankarivainajaa on löydetty vuoden 1992 jälkeen, jolloin heitä päästiin ensi kertaa etsimään. Yli 10 000 kadonneen kohtalo on yhä selvittämättä.

Marleena Liikkanen

Verkkoon. Sankarivainajat haudattiin Lappeenrantaan.

Löydettyjä tuntemattomia sankarivainajia on hauduttu noin kahden vuoden välein. Viimeksi vuonna 2017 Lappeenrannan sankarihautausmaalle haudattiin 38 sotilasta.

Jos videoupotus ei näy, katso se Etelä-Saimaan Facebook-sivuilta tästä.

Juttua ja otsikkoa täydennetty uusilla kuvilla ja tekstillä 19.5. klo 16.26.

Marleena Liikkanen

Tilaisuuteen osallistui myös Yhdysvaltojen Suomen suurlähettiläs Robert Pence.

Uusimmat uutiset