Kaverikoira Salla oli hukkua rapsutuksiin  — Katso video Sallan työkeikasta Lappeenrannan Linnoituksessa

Sallan ja Noisyn kohtaaminen oli monelle päivän huippuhetki. Linnoituksen kevättapahtumassa naurettiin, mutta hoitokotitapaamisissa vuodatetaan myös liikutuksen kyyneleitä.

Kai Skyttä

Tiina Heikkisen pitkäkarvainen collie Noisy teki lauantaina tuttavuutta Minni Kalton ja Nina Heltimoisen kanssa.

Silkkinen kuono tunnusteli kämmentä ja lämmin kylki painautui luottavaisesti säärtä vasten. Viesti oli selvä: silitä minua!

Kaverikoiran kohtaaminen ei jättänyt ketään kylmäksi Linnoituksen lauantaisessa kevättapahtumassa. Belgianpaimenkoira tervueren Salla ja pitkäkarvainen collie Noisy saivat muutamassa tunnissa paljon uusia ystäviä.

Tippa tulee linssiin, kun pahoin dementoituneet ihmiset palautuvat nykyhetkeen koiraa rapsuttaessaan. — Tarja Sorsa

Keltaisella huivilla merkityt kaverikoirat keskittyivät yksinomaan ihmisiin. Palveluksen aikana ei naposteltu herkkuja eikä lähdetty leikkimään toisten koirien kanssa.

— Periaate on sama kuin muillakin työssä olevilla palveluskoirilla, kaverikoiraohjaaja Tarja Sorsa kertoi.

Katso video kaverikoira-Sallasta

Seurallisille ja rauhallisille eläimille sataa vierailukutsuja koko ajan enemmän. Kaverikoira olisi toivottu vieras niin päiväkodeissa kuin kroonikko-osastoillakin, mutta koiran jaksamisen vuoksi vierailut on rajattu yhteen kertaan viikossa.

Tarja Sorsan mukaan Salla ja sen emo ovat kuin luotuja kaverikoiran ammattiin. Ne esimerkiksi osaavat luonnostaan huomioida kaikki ryhmän ihmiset ja kiertää oma-aloitteisesti jokaisen hellittävänä.

Kai Skyttä

Belgianpaimenkoira tervueren Salla nauttii rapsutuksesta.

— Tippa tulee linssiin, kun pahoin dementoituneet ihmiset palautuvat nykyhetkeen koiraa rapsuttaessaan. Sellaisen hetken näkeminen on paras mahdollinen kiitos tästä työstä.

Kävisikö meidän Musti kaverikoiraksi?

Kaverikoiran tehtävässä luonne ratkaisee. Kun koira haluaa ottaa itse kontaktia vieraisiin ihmisiin, pysyy ohjaajansa hallinnassa ja hallitsee hyvät käytöstavat, perusvaatimukset on täytetty.

Koiranohjaajan tulee olla täysi-ikäinen ja sitoutunut tehtäväänsä. Hänen tulee tuntea koiransa ja osata ennakoida sen käytöstä, jotta kohtaamiset olisivat turvallisia sekä asiakkaalle että koiralle. Ohjaajan tulee olla Kennelliiton jäsen ja koiran rekisterissä.

Testauksen jälkeen koira pääsee harjoittelijaksi ennen kuin se ansaitsee kaverikoiran huivin. Toiminta on vapaaehtoista ja palkatonta.

Kai Skyttä

Sami Ruokonen, Minna Myyrä ja rattaissa istuva Silja Ruokonen tapasivat kaverikoira Sallan ja hänen limenväriseen takkiin pukeutuneen emäntänsä Tarja Sorsan Linnoituksen kevättapahtumassa.

Kai Skyttä

Mimmi Kaltto ja Nina Heltimoinen paijaavat kaverikoira Noisyä. Etualalla näkyvä Salla odottaa vuoroaan.

Kai Skyttä

Belgianpaimenkoira tervueren Salla tekee tiivistä yhteistyötä kaverikoiraohjaajan kanssa.

Suomessa toimii noin 1 600 kaverikoiraa ja -ohjaajaa. Lappeenrannan kaverikoiriin saa yhteyden esimerkiksi Facebookin kautta. Ryhmä järjestää uusien koirakoiden arviointitapahtumia tarpeen mukaan.

Uusimmat uutiset