Gammayökkönen rynnisti Etelä-Karjalan pelloille: Puolet rypsi-ja rapsisadosta uhattuna, myös viljat ja perunat voivat olla vaarassa

Tilanne on yllättävä ja uusi. Edellisen kerran gammayökkösiä oli näin paljon 70 vuotta sitten. ”Kellään ei ole tästä kokemusta.”

Eino Heinola

Näin aavemaiselta näyttää gammayökkösen tuhoama rapsikasvusto.
Näin aavemaiselta näyttää gammayökkösen tuhoama rapsikasvusto.

Pro Agrian kasvinviljelyn asiantuntija Eino Heinola on huolissaan. Syynä on gammayökkönen, joka on tehnyt yllätyshyökkäyksen Etelä-Karjalan pelloille.

Kyseessä on afrikkalainen ja eteläeurooppalainen vaeltajaperhonen, jota perinteisesti tavataan Suomessakin Lappia myöten.

Runsaslukuisina gammayökkösen toukat aiheuttavat viljelyskasveille suurta tuhoa. Tällaista ei ole tapahtunut Suomessa 70 vuoteen, joten gammayökkösiin ei ole juuri kiinnitetty huomiota.

Ennen kuin tänä kesänä.

Rapsi ja rypsi pahiten uhattuna

Ensimmäiset viestit viljelijöiltä tulivat viime viikolla. Ongelmien laajuus selvisi tällä viikolla.

— Gammayökkösiä löytyy melkein jokaisesta maakunnan öljykasvipellosta. Tilanne on erittäin vakava, Eino Heinola sanoo.

Vielä pari viikkoa sitten rapsin ja rypsin kasvustot olivat hyvän näköisiä ja useilla lohkoilla oli odottavissa jopa normaalia parempi sato. Nyt näyttää siltä, että öljykasvien sadosta menetetään vähintään neljännes, pahimmassa tapauksessa puolet.

Eino Heinola

Gammayökkösille maistuvat myös perunanvarret.
Gammayökkösille maistuvat myös perunanvarret.

Joillakin tiloilla tuho voi olla täydellistä.

Esimerkiksi Ruokolahdella viiden hehtaarin rapsipellolla oli kaikki kasvit syöty rangaksi. Rahallinen menetys on useita tuhansia euroja.

Herneet, kaalit, perunakin maistuu

Gammayökkösen aiheuttamia tuhoja on havaittu lisäksi härkäpavussa, herneessä, kuminassa ja perunassa.

Vaarassa ovat gammayökkösen suosimat kaaliviljelmätkin.

Mahdollisesti viljasatokin, sillä perimätiedon perusteella gammayökköset voivat iskeä viljakasveihinkin. Vielä niitä ei ole kuitenkaan Etelä-Karjalan viljapelloilla havaittu, Eino Heinola kertoo.

Paha tuholaiskesä

Jo nyt voi sanoa, että tuholaiskesästä on tulossa yksi Etelä-Karjalan pahimmista.

Heinola rinnastaa gammayökkösen haitallisuudessaan koloradonkuoriaiseen, joka puolestaan on vaarallinen perunantuhooja. Koloradonkuoriaisia ei ole vielä tänä kesänä näkynyt.

— Ehdottomasti gammayökkönen kuuluu tuholaisten kärkijoukkoon. Tämä tuli vielä niin yllättäen. Kellään ei ole gammayökkösistä kokemusta.

Tilanne on toinen kuin vaikkapa kirvojen kanssa, jotka ovat varsin yleinen riesa. Niiden tavat tunnetaan ja ne osataan pitää kurissa.

Poikkeustilanne vaatii toimia

Gammayökkösiä on poikkeuksellisen paljon koko Suomessa Pohjanmaata myöten. Syynä pidetään epätavallisen helteistä säätä.

Biologinen torjunta-aine pääsi jo loppumaan kaupoista, ja saatavilla on ollut vain yhtä kemiallista torjunta-ainetta. Tänään Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ilmoitti, että gammayökkösten torjunnassa on lupa käyttää kahta muutakin valmistetta. Vihdoinkin, Eino Heinola iloitsee.

Eino Heinola

Gammayökköset ovat levinneet vauhdilla Etelä-Karjalassa. Kuva perunapellon vaosta.
Gammayökköset ovat levinneet vauhdilla Etelä-Karjalassa. Kuva perunapellon vaosta.

— Tukesille on mennyt hätälupa-anomuksia useasta torjunta-aineesta. Hätäluvan piiriin tulevia torjunta-aineita lisätään ja Tukes tiedottaa asiasta lisää perjantaina, kun käyttöohjeiden tarkennukset saadaan kuntoon, Heinola kertoo.

Toukkavaiheessa kimppuun

Torjunta pitäisi suorittaa jo toukkavaiheessa.

Jos toukat pääsevät koteloitumaan, ongelma vain pahenee. Gammayökkösen kehitys toukasta aikuiseksi perhoseksi kestää noin kaksi viikkoa helteellä. Sitten tulevat uudet munat ja edelleen toukat.

Koko Suomessa rapsi- ja rypsiviljelmiä on noin 60 000 hehtaarin verran. Viljapeltoja on miljoona hehtaaria.